Teraz czytasz...
Czekoladowe kule z ekspandowanej gryki – przepis
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Czekoladowe kule z ekspandowanej gryki – przepis

Czekoladowe kule z ekspandowanej gryki to świetny pomysł na prostą i szybką w wykonaniu, zdrową przekąskę. Sprawdźcie przepis

Co to znaczy, że gryka jest ekspandowana? Proces ten polega na Polega on na poddaniu ziarniaków działaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem. W ten sposób zwiększa się ich objętość przy zachowaniu większości cennych witamin i minerałów.

Chcesz wiedzieć jeszcze więcej? Przeczytaj czym są ziarna ekspandowane.

Składniki:

  • gorzka czekolada dobrej jakości – 2 szt.
  • kasza ekspandowana – 1 opakowanie

lub własnoręcznie wykonana polewa:

  • kakao surowe 250 g
  • cukier palmowy lub inny zastępnik cukru 250 g (lub do smaku)
  • masło klarowane 125 g

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku na płynną masę lub sami przyrządzamy polewę.
W tym celu rozpuszczamy masło klarowane z cukrem palmowym i dodajemy kakao.
Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Po lekkim ostudzeniu wstawiamy rondelek do
zamrażarki na 5-10 min i pilnujemy, żeby masa lekko zastygła, ale nadal pozostawała
płynna. Wyjmujemy rondelek i dodajemy do niego opakowanie gryki ekspandowanej,
mieszamy i ręcznie formujemy kulki.

Wstawiamy do lodówki i po chwili są gotowe do spożycia. Najlepsze są prosto z lodówki
– zimne i chrupiące 🙂

Przepis n czekoladowe kule z ekspandowanej gryki pochodzi z numeru 4/2017 Biokuriera. Zaprenumeruj dla siebie lub Twojego ekosklepu.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.