Cynamonowe zawijańce [przepis]

Cynamonowe zawijańce to klasyczny wypiek, ale w zdrowszej wersji. Możesz przygotować go razem z dzieckiem. To świetny sposób na wspólne spędzenie czasu. Przepis opracowała Anna Englisz, autorka bloga “Na pół słodko”. 

Cynamonowe zawijańce. Dla kogo?

Cynamonowe zawijańce to przepis dla każdego. Bułeczki idealnie pasują do popołudniowej kawy w jesienno-zimowe dni.

Możesz przygotować je w wersji bezmlecznej, zastępując masło olejem kokosowym, a mleko napojem roślinnym bez cukru.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Bułeczki są najlepsze przez pierwsze 2 dni po upieczeniu. Jeżeli chcesz się cieszyć ich smakiem i świeżością dłużej, możesz je zamrozić.

Cynamonowe zawijańce mogą jeść dzieci, jednak jeśli chcesz podać je maluchowi poniżej 3. roku życia, ksylitol zastąp musem daktylowym.

przepis na cynamonowe bułeczki

Cynamonowe zawijańce

Autorką przepisu jest Anna Englisz, autorka książki "Na pół słodko. Wypieki i desery w insulinooporności i cukrzycy."
Porcje 20

Składniki
  

  • szklanka mleka 200 ml
  • łyżeczka miodu 10 g
  • opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 20 g świeżych
  • 2 jajka
  • 500 g mąki orkiszowej (250 g razowej i 250 g jasnej)
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¾ kostki masła 150 g
  • ¼ szklanki ksylitolu 50 g

Masa cynamonowa

  • łyżka cynamonu
  • ¼ kostki masła lub 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • łyżka gorzkiego kakao
  • ½ szklanki ksylitolu (100 g)
  • łyżka rodzynek

Przygotowanie
 

  • Mleko z miodem lekko podgrzej. Dodaj drożdże i pozostaw na 10–15 minut.
  • Mąki wymieszaj, dodaj przyprawy, rodzynki i ponownie wymieszaj.
  • Dodaj zaczyn, jaja oraz rozpuszczone, ostudzone masło.
  • Dodaj zaczyn, jaja oraz rozpuszczone, ostudzone masło.
  • Wyrabiaj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki lub mieszadła. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Przygotuj masę cynamonową, roztapiając masło, dodając ksylitol, cynamon, kakao i rodzynki. Mieszaj, aż ksylitol się rozpuści.
  • Wyrośnięte ciasto wyciągnij na blat oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach30 × 20 cm i grubości ok. 1 cm.
  • Posmaruj go masą cynamonową i zwijaj jak roladę, zaczynając od dłuższego boku.
  • Gotową roladę pokrój ostrym nożem na 20 plastrów.
  • Plastry ułóż obok siebie zawinięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułeczki przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20–30minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 170°C(program góra–dół, bez termoobiegu).
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz 20–25minut na złoty kolor.
  • Ostudzone bułeczki posyp pudrem z ksylitolu (opcjonalnie).

Przepis na cynamonowe zawijance znajdziecie w nowo wydanej książce Anny Englisz “Na pół słodko. Wypieki i desery w insulinooporności i cukrzycy”. Ania jest dietetyczką i blogerką. Uczy, jak jeść bez cukru, i udowadnia, że zdrowe odżywianie wcale nie oznacza rezygnowania z przyjemności.

Brak postów do wyświetlenia