Teraz czytasz...
Ciasto marchewkowe z daktylami [przepis]

Ciasto marchewkowe z daktylami [przepis]

Ciasto marchewkowe w wersji luksusowej to takie, które nie tylko jest pokryte pyszną waniliową masą śmietankową, ale też nią przełożone. Skład samego ciasta też jest wyjątkowy. Przeczytajcie, jak przygotować ten oryginalny w smaku deser.

Dużą część ciasta stanowi starta surowa marchewka. Jest też olej słonecznikowy i cukier trzcinowy oraz całe mnóstwo orzechów i daktyli.

Ciasto marchewkowe naprawdę trudno zepsuć. To pewniak, ale pamiętać trzeba, że zarówno marchewka, jak i skórka z pomarańczy muszą być starte na tarce o drobnych oczkach.

Składniki na ciasto marchewkowe [lista zakupów]

  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas pieczenia: 60–75 min

Składniki (na blaszkę  o średnicy 27–28 cm):

  • 270 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 270 g marchewki, obranej i startej na tarce o drobnych oczkach
  • 330 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 330 ml dobrego oleju słonecznikowego organicznego
  • 130 g orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 130 g daktyli posiekanych
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Bezsernik wegański z czekoladą i rodzynkami

Polewa i nadzienie z kremowego serka

  • 330 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 40 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 170 g cukru pudru bez grudek

Jak przygotować ciasto marchewkowe?

  1. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (będzie lepiej przylegał do formy).
  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  3. Osobno ubij jajka z cukrem, powoli wlewaj olej, ciągle ubijając, aż uzyskasz puszystą masę. Wlewaj ją powoli do mąki, wymieszaj, dodaj marchewkę i skórkę pomarańczową, krótko wymieszaj mikserem.
  4. Wsyp orzechy i daktyle, wymieszaj łyżką. Przełóż masę do formy, wyrównaj wierzch.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 60–75 min, do suchego patyczka. Zostaw w formie na 5 min, a potem przełóż na kratkę do wystygnięcia.
  6. Ubij składniki na polewę, najpierw serek, masło i esencję waniliową, potem stopniowo dodawaj cukier puder.
  7. Przekrój ciasto na dwa blaty, połowę masy wyłóż na spód, rozsmaruj delikatnie, przykryj drugim blatem. Resztą masy pokryj wierzch, udekoruj dowolnie, ja posypałam posiekanymi daktylami.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.