Ciasto buraczane [przepis]

Ciasto buraczane to dobra propozycja na smaczny deser.

Niebanalne połączenie buraków i czekolady. Efektowne i wilgotne ciasto buraczane to nasza propozycja na smaczny i oryginalny deser. Idealnie komponuje się z lodami. Koniecznie spróbujcie!

  • Czas przygotowania: 40 min
  • Czas pieczenia buraków: ok. 50 min,
  • czas pieczenia: 45 min

Ciasto buraczane – lista zakupów

Składniki (na formę okrągłą o średnicy 20 cm):

  • 240 g buraków upieczonych w piekarniku i obranych ze skórki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml kawy espresso
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 135 g mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dużych jajek o temp. pokojowej (żółtka i białka osobno)
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru

By przygotować polewę, potrzebujesz:

  • 100 g serka kremowego
  • 2–3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3/4 kubka cukru pudru
  • 1–2 łyżki maku

Zupa krem z pieczonej marchwi [przepis]

Jak przygotować ciasto z dodatkiem buraków?

  1. Nasmaruj formę masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Papier będzie lepiej przylegał do formy.
  2. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 45–60 minut, aż będą miękkie przy nakłuciu. Opłucz zimną wodą. Kiedy wystygną, obierz ze skórki i zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Dużą miskę umieść na garnku z lekko gotującą się wodą na dnie, włóż do niej połamaną na kawałki czekoladę, zostaw do czasu, aż zmięknie, wyłącz ogień, ale miskę zostaw na garnku z wodą.
  4. Wlej espresso do czekolady, lekko zamieszaj, dodaj kawałki masła, wciśnij je łyżką w czekoladę, zostaw do czasu, aż zmiękną, nie mieszaj.
  5. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Miskę z czekoladą zdejmij z pary, wymieszaj masło z czekoladą, dodaj żółtka, mieszaj energicznie, aż się połączą, dodaj buraki i wmieszaj w masę.
  6. Ubij białka na sztywną pianę, porcjami dodaj cukier i delikatnie połącz z białkiem.
  7. Dodaj mąkę z kakao i proszkiem, wmieszaj szpatułką w mokre składniki.
  8. Przełóż gotową masę do formy, piecz w 160°C przez około 40–45 min, do patyczka prawie suchego – pamiętaj, że ciasto ma być wilgotne. Zostaw w formie do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy wyjmij z formy.
  9. Składniki na polewę dobrze wymieszaj, rozprowadź na wierzchu ciasta, tuż przed podaniem posyp makiem.