Budyń z siemienia lnianego i orzechów [przepis]

blank

Budyń z siemienia lnianego to idealne danie przed treningiem — doda nam sił i wzmocni mięśnie przed wysiłkiem fizycznym.

Siemię lniane to najlepsze dostępne w Polsce superfood — szczególnie wartościowe są nieodtłuszczone nasiona lnu złocistego, zwanego też złotym. Nie ma smaku ani zapachu, więc może być dodatkiem do najróżniejszych dań. Po zmieleniu bardzo szybko traci właściwości odżywcze, dlatego najlepiej kupować nasiona i mleć je na bieżąco, w miarę potrzeb.

Składniki na 1 porcję

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
  • 50 g siemienia lnianego
  • 1 dojrzały banan
  • 5 daktyli bez pestek
  • 1 garść suszonych jabłek
  • 1 garść zmieszanych orzechów (arachidowych, brazylijskich, migdałów)

1 porcja zawiera:

  • ok. 713 kcal/2985 kJ
  • 82 g węglowodanów
  • 19 g białka
  • 39 g tłuszczu

Katarzyna Gubała: Kuchnią roślinną zainteresowany jest każdy świadomy Polak

Budyń z siemienia lnianego i orzechów w 4 krokach

  1. Siemię lniane mielemy w młynku.
  2. Po zmieleniu zalewamy szklanką wrzątku i czekamy 10 minut, aż się zaparzy.
  3. Przekładamy do blendera, dodajemy obranego banana, daktyle i miksujemy na gładką masę.
  4. Budyń mieszamy z pokrojonymi suszonymi jabłkami i posypujemy podprażonymi orzechami.

Autorką przepisu jest Katarzyna Gubała, która w ostatnim czasie wydała książkę “Wege Energia. Moc i siła z roślin”.

Brak postów do wyświetlenia