Teraz czytasz...
Budyń z siemienia lnianego i orzechów [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Budyń z siemienia lnianego i orzechów [przepis]

Budyń z siemienia lnianego to idealne danie przed treningiem — doda nam sił i wzmocni mięśnie przed wysiłkiem fizycznym.

Siemię lniane to najlepsze dostępne w Polsce superfood — szczególnie wartościowe są nieodtłuszczone nasiona lnu złocistego, zwanego też złotym. Nie ma smaku ani zapachu, więc może być dodatkiem do najróżniejszych dań. Po zmieleniu bardzo szybko traci właściwości odżywcze, dlatego najlepiej kupować nasiona i mleć je na bieżąco, w miarę potrzeb.

Składniki na 1 porcję

  • 50 g siemienia lnianego
  • 1 dojrzały banan
  • 5 daktyli bez pestek
  • 1 garść suszonych jabłek
  • 1 garść zmieszanych orzechów (arachidowych, brazylijskich, migdałów)

1 porcja zawiera:

  • ok. 713 kcal/2985 kJ
  • 82 g węglowodanów
  • 19 g białka
  • 39 g tłuszczu

https://biokurier.pl/jedzenie/katarzyna-gubala-kuchnia-roslinna-zainteresowany-jest-kazdy-swiadomy-polak/

Budyń z siemienia lnianego i orzechów w 4 krokach

  1. Siemię lniane mielemy w młynku.
  2. Po zmieleniu zalewamy szklanką wrzątku i czekamy 10 minut, aż się zaparzy.
  3. Przekładamy do blendera, dodajemy obranego banana, daktyle i miksujemy na gładką masę.
  4. Budyń mieszamy z pokrojonymi suszonymi jabłkami i posypujemy podprażonymi orzechami.

Autorką przepisu jest Katarzyna Gubała, która w ostatnim czasie wydała książkę „Wege Energia. Moc i siła z roślin”.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.