Boczniaki w sosie śmietanowym [przepis]

Boczniaki w sosie śmietanowym to idealne danie na początek przygody z tym grzybem. To łatwe w przygotowaniu danie sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować je na święta.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g boczniaków
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 duża cebula pokrojona w pióra
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka mąki, np. orkiszowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • starty żółty ser

Przepis pochodzi z najnowszego numeru Biokuriera

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Boczniaki w sosie śmietanowym w 6 krokach

1. Rozgrzać patelnię na najmniejszym ogniu.
2. Pokroić boczniaki w dosyć grubą kostkę, dodać szczyptę soli i wrzucić na patelnię.
3. Kiedy sok wydzielający się z grzybów całkowicie wyparuje, dodać łyżeczkę masła
klarowanego. Smażyć, aż grzyby się zrumienią.
4. Następnie dodać pokrojoną w piórka, lekko osoloną cebulę i smażyć razem do
momentu, aż się zeszkli.
5. Śmietanę wymieszać w oddzielnej misce z 1 łyżeczką mąki, częścią sosu (żeby się nie
zważyła na patelni) i pieprzem. Dodać na patelnię i dusić jeszcze 2–3 minuty.
6. Gorący sos wyłożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki i żółtym serem.
Poczekać kilka minut, aż ser się rozpuści. Można podawać z kaszą gryczaną lub
chlebem.

Brak postów do wyświetlenia