Błyskawiczne musli z owocami

Musli z owocami dobrze smakuje również z jogurtem lub jako samodzielna przekąska.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien być odpowiednio zbilansowany, pożywny i smaczny. Naszą propozycją jest musli z owocami, które spełnia wszystkie kryteria wartościowego dania.

Musli z owocami przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Jest to zdrowsza i smaczniejsza alternatywa płatków śniadaniowych, które dostępne są w sklepach. Raz zrobione, zagoszczą w kuchni na stałe. Przekonajcie się.

Czy warto jeść śniadanie?

Jak zrobić musli z owocami?

Składniki na 1 porcję

  • 35 g płatków owsianych
  • 20 g siemienia lnianego
  • 25 g słonecznika
  • 15 g pestek dyni
  • 5 g nasion chia
  • 20 g rodzynek lub innych bakalii
  • 10 g ulubionych orzechów
  • 1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) lub wody
  • ulubione owoce
Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wykonanie:

  1. Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj.
  2. Wodę lub mleko zagotuj.
  3. Zalej przygotowaną mieszankę wrzątkiem.
  4. Pozostaw do nasiąknięcia na około 15 min.
  5. Dodaj pokrojone na kawałki owoce i… gotowe.

Możesz też przygotować mieszankę z suchych składników i przechowywać ją w szczelnym opakowaniu. Przed podaniem dodaj tylko owoce oraz mleko lub wodę. Gotowe!