Przepis na dziś: pita eko

Pita to okrągły, pszenny chlebek, który wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu i Magrebu. My proponujemy przygotować go z mąki z samopszy – dawnego gatunku pszenicy.

 

Samopsza (niem. Einkorn) to dawny gatunek pszenicy, którym coraz częściej interesują się konsuemenci żywności ekologicznej, choć nie tak łatwo znaleźć go jeszcze na rynku.

Nie tylko w Polsce zainteresowanie dawnymi gatunkami zbóżmi produktami uzyskanymi na ich bazie się zwiększa. Przeczytaj Brytyjczycy zainteresowani dawnymi odmianami pszenicy

Ziarno samopszy obfituje w gluten i białko (ma ich nawet do 50% więcej niż pszenica), które ma bardzo korzystny z punktu widzenia zdrowia skład. Zawiera bowiem więcej niż pszenica, a nawet orkisz, niezbędnych aminokwasów, które powinniśmy dostarczać z pożywieniem: fenyloalaniny, tyrozyny, metioniny i izoleuzyny.

Wkrótce na łamach Biokuriera napiszemy więcej na ten tema

Z ziaren samopszy można uzyskać bardzo wartościową mąkę. Zawarte w niej antyoksydanty lepiej „znoszą” proces pieczenia niż te z innych odmian pszenicy. Chleby z samopszy są już dostępne w Polsce – jeżeli nie możesz znaleźć ich w swojej miejscowości, jest szansa by zamówić je przez Internet.

Przeczytaj przepis:

Pita powinna udać  się także przy wykorzystaniu ziarna płaskurki, orkiszu lub pszenicy.

 

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!


 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym