Zapiszesz w nim informacje o spotkaniu, wizycie czy ważnym terminie a jednocześnie znajdziesz kalendarz sezonowych warzyw i owoców wraz z licznymi, interesującymi przepisami kulinarnymi odnalezionymi w starych, ale nie przestarzałych, książkach kucharskich. Przedstawiamy Wam Sezonownik.
To bardzo gustownie, a jednocześnie skromnie, wydany kalendarz sezonowych owoców i warzyw na cały rok wzbogacony o szereg przepisów kulinarnych odnalezionych w starych kucharskich książkach.
„W Sezonowniku sięgnęliśmy po przepisy z XIX-ego i z pierwszych dekad XX-ego wieku. Świat marmolad, gąszczów i kiszonek odkrywają przed nami Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Maria Monatowa i Kucharz Warszawski. Każdą z ich porad opatrzyliśmy komentarzem tak, by na bazie tradycji móc we współczesnej kuchni wykreować domowe przysmaki – czytamy we wstępie.
Oprócz porad kulinarnych i wskazówek, w poradniku / kalendarzu nie brakuje miejsca na własne notatki i spostrzeżenia. To pozycja, z którą spędzić można każdy dzień 2015 roku. Kulinarnych inspiracji, wyzwań i nowości (mimo, że zaczerpniętych od dawnych kulinarnych mistrzyń i mistrzów) nie zabraknie. Sezonownik ma formę wygodnego notatnika A5 (148x210mm): 192 stron, z kieszonką i spięty gumką.
W każdym miesiącu jest dodatkowe miejsce na notatki.
Twórcy publikacji to:
Magdalena Assanowicz, redaktorka Hello Warsaw, koordynatorka projektów wydawniczych i kulinarnych, posiada doświadczenie w zarządzaniu międzynarodowymi projektami z zakresu designu.
Ewa Mączyńska odpowiedzialna za ilustracje
Aleksander Baron odpowiedzialny za teksty i opiekę merytoryczną. Szef kuchni Solec 44. Ekspert w dziedzinie produktów sezonowych i lokalnych. Autor artykułów podróżniczo–kulinarnych.
Katarzyna Federowicz — Teksty i opieka merytoryczna, managerka, autorka artykułów podróżniczych, ekspertka ds. promocji i gastronomii, koordynatorka projektów społeczno–kulturalnych
Lan Pham — skład, oprawa graficzna i opieka techniczna
Sezonownik 2015 jest kontynuacją serii zapoczątkowanej w 2014 roku. Mamy nadzieję, że będzie ona kontynuowana i trzymamy za to kciuki.
Zachęcamy też do zakupu poradnika – teraz jest on dostępny w sklepie Wydawnictwa Gaj w promocyjnej cenie 37 zamiast 39 złotych. Sprawdź Sezonownik na 2015 rok