Produkty regionalne nowym trendem?

Oprócz certyfikatu ekologicznego, regionalne pochodzenie jest ważnym kryterium świadomych zakupów. O ile w kwestii certyfikatu BIO regulacje są jasne i przejrzyste, regionalność wciąż jest pojęciem niezdefiniowanym.

 

Niemieccy przedsiębiorcy zwracają uwagę na brak stowarzyszeń, regulacji, przetwórców i hurtowni specjalizujących się w sprzedaży i promocji produktów regionalnych. W czerwcu w miejscowości Fulda (Niemcy) odbędzie się konferencja, w trakcie której najróżniejsze regionalne organizacje spotkają się by spróbować wypracować wspólne standardy i zastanowić się nad wprowadzeniem wspólnego logo, które zamieszczane byłoby na produktach regionalnych. Wybierając towary z tym znakiem konsumenci mieliby pewność, że wyprodukowano je w promieniu (np. 150 km) od miejsca zakupu.

Badania przeprowadzone na konsumentach w Hamburgu wskazują, że istnieje duży potencjał do rozwoju rynku produktów regionalnych.

Warto w tym miejscu zaznaczyć, że Niemcy wyraźnie rozróżniają produkty regionalne od produktów tradycyjnych (w Polsce ta granica zdaje się być trochę zatarta). W przypadku produktów regionalnych liczy się wyłącznie to, że  możliwie najwyższy procent surowców pozyskiwany jest w danym regionie. Nie wymagane jest by był towar charakterystyczny kulturowo dla danego terenu.
Jedną z bardziej znanych inicjatyw w zakresie promocji nie tylko regionalnej produkcji ale także sprawiedliwego handlu (w ujęciu lokalnym) jest Fair und Regional. Organizacja wprowadziła na rynek własne logo zamieszczane na lokalnej żywności spełniającej także wymogi sprawiedliwego handlu, tzn. na przykład rolnikowi płacona jest uczciwa stawka za mleko. Aby produkt mógł być sprzedawany w ramach systemu, 80% jego składników musi pochodzić z regionu.

W ramach Fair wzajemnych relacjach, zgodnie ze specjalną kartą zasad, członkowie kierują się przejrzystością, preferowaniem osobistych kontaktów, równością. Swoje usługi i produkty starają się wyceniać uczciwie – wyjaśnia prof. Martina Schäfer z Uniwersytetu Technicznego w Berlinie.

(kp)

Przeczytaj: dlaczego warto kupować lokalnie?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Na zdjęciu: Ekologiczny oscypek krowi wytwarzany w gospodarstwie p. Bolesława Bobaka w Zębie (woj. małopolskie, 10 km od Zakopanego), fot. K. Przybylak

 



Brak postów do wyświetlenia