Wartość 770 mln zł może osiągnąć w 2015 roku rynek żywności ekologicznej, za 2 lata liczba ta może przekroczyć 1 mld zł – wynika z prognoz spółki Bio Planet.
– W najbardziej rozwiniętych krajach Europy Zachodniej i w Ameryce Północnej rynek produktów rolnictwa ekologicznego kształtuje się na poziomie ok. 2-6% rynku spożywczego – w Polsce dopiero w 2015 roku zbliży się do granicy 0,33%. W rekordowej pod tym względem Szwajcarii udział bio produktów w handlu żywności wyniósł 6,3% w 2012 roku. W nadchodzących latach spodziewamy się systematycznego i zdywersyfikowanego wzrostu rynku produktów ekologicznych w naszym kraju. Zwiększenie popytu będzie wynikać przede wszystkim z obniżenia cen produktów, ze względu na malejące koszty logistyczne podmiotów produkcyjnych i dystrybucyjnych oraz ze względu na rozwój siatki sprzedaży przez co produkty trafią do szerszej grupy odbiorców – mówi Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet S.A.
Pozytywne tendencje na polskim rynku
Już dziś widać, że Polacy coraz chętniej sięgają po produkty ekologiczne i naturalne. W skali roku Polak na żywność ekologiczną wydaje około 4 euro, podczas gdy na zachodzie Europy jest to od 90 do 195 euro. Ostatnie wyniki raportu The World Of Organic Agriculture wskazują natomiast, że pod względem liczby producentów ekologicznych Polska znajduje się na 10 miejscu w skali świata (w 2012 roku w Polsce działało 25 944 producentów: rolników i przetwórców). Analizując liczbę producentów trzeba wziąć jednak poprawkę pod fakt, że wciąż funkcjonują w Polsce gospodarstwa, które nastawione są na pozyskiwanie dopłat a nie produkcję na rynek. Na polskim rynku przybywa także ekosklepów. Obecnie działa ich ok. 700 a pod koniec roku może być to nawet 750 placówek.
Zdaniem analityków Bio Planet, jeżeli podobna tendencja wzrostowa na rynku żywności BIO będzie utrzymywać się przez najbliższe lata, to już w 2022 roku branża produktów ekologicznych może osiągnąć 1% ogólnego rynku spożywczego, czyli prawie 3 mld PLN.
Przeczytaj także: Rolnictwo ekologiczne w Polsce 2014 – najnowsze dostępne dane
źródło: Bio Planet