Poznań. Smaczne Lato w Mieście z gęsiną w roli głównej

Już w najbliższą sobotę, 1. sierpnia, wraz z cotygodniowym Zielonym Targiem, na poznańskim Rynku Bernardyńskim odbędzie się druga edycja „Smacznego Lata w Mieście” – imprezy zorganizowanej przez grono ekologicznych producentów rolnych, skupionych wokół Zielonego Targu.

W czasie tegorocznych letnich wakacji, w wybrane soboty, zielonotargowi producenci postanowili zaproponować pozostającym w mieście poznaniakom (choć nie tylko, bo na Placu Bernardyńskim pojawiają się także turyści) coś więcej: towarzyszący Zielonemu Targowi mini-festyn kulinarno-ekologiczny. Jego pierwsza edycja miała miejsce na początku lipca, druga odbędzie się w tym tygodniu, zaś kolejna przewidywana jest na 15. sierpnia i będzie włączona do programu odbywającego się w tym samym czasie w Poznaniu Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

Główną atrakcją Smacznego Lata w Mieście jest… kuchnia

Wystawcy Zielonego Targu, własnoręcznie i z własnych wyrobów, gotują oryginalne potrawy i częstują (za darmo!) wszystkich przybywających gości. W najbliższą sobotę przebojem dnia będą GęśBurgery, przygotowywane ze świeżej gęsiny kołudzkiej przez samego Piotra Lenarta – znanego orędownika i promotora tego tradycyjnego polskiego mięsiwa. Piotr Lenart promować także będzie nizinną jagnięcinę (oczywiście do kupienia na Zielonym Targu!), którą – ze względu na swą wyjątkowość i walory smakowe – nazywa „truflą wśród mięs”. Wszyscy zainteresowani będą mogli nie tylko spróbować, ale także zapytać mistrza o to, jak z tymi szlachetnymi produktami się obchodzić i jak je podawać.

A skoro o mistrzach mowa…. Smaczne Lato w Mieście odwiedzi także inna ikona kulinarnego świata – szef kuchni poznańskiej restauracji Bazar – Jacek Fedde, którego menu (prezentujące tradycje kulinarne wielkopolski w nowoczesny sposób) będzie można degustować w czasie imprezy.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

To jednak nie wszystko. Sobotnie menu uzupełnią bowiem: smażone kwiaty cukinii, pikantne eko-leczo, naturalny chłodnik na świeżym jogurcie i serwatce, a także domowa zupa ogórkowa. Wszystko oczywiście przygotowane ze świeżych, ekologicznych produktów dostarczonych przez producentów Zielonego Targu. Dla szukających ochłody, znajdą się też naturalne lody serwowane w kilku, co najmniej nietypowych smakach.
Nie zabraknie także atrakcji dla dzieci. Przybyłe z rodzicami pociechy będą mogły m.in. wziąć udział w mini-warsztatach tworzenia recyklingowego zoo.

Jak zawsze okazja do zakupów

Oczywiście Zielony Targ będzie w tym czasie funkcjonował normalnie, zatem – przy okazji śniadania lub wczesnego lunchu – można będzie także zrobić ekologiczne zakupy na najbliższy tydzień. O tej porze roku, oferowany na Targu asortyment obejmuje w zasadzie wszystko – od świeżych warzyw, ziół i owoców, poprzez pieczywo, nabiał i wędliny, na olejach, zimnotłoczonych sokach i olejach oraz miodach skończywszy. A wszystko to prosto od producentów – a zatem w niewygórowanych cenach oraz z osobistą rekomendacją i wszelkimi wyjaśnieniami prosto od wytwórców.

Jak mówi Marek Grądzki, prezes Stowarzyszenia Ekologia i Tradycja, które czuwa nad rozwojem Zielonego Targu, do sobotnich odwiedzin na Placu Bernardyńskim oraz wzięcia udziału w Smacznym Lecie organizatorzy zapraszają nie tylko swoich stałych zielonotargowych klientów, ale także tych, którzy do tej pory w sobotnie przedpołudnia na Rynek Bernardyński z różnych przyczyn nie docierali. Warto przyjść samemu lub z całą rodziną, a nawet, jeśli jest ku temu okazja, zaprosić turystów i gości spoza Poznania: Zielony Targ to bowiem jedno z ciekawszych miejsc na kulinarnej mapie Polski, wyróżnione m.in. przez prestiżowy przewodnik Gault&Millau.

Wszelkie informacje i szczegóły dostępne są na stronie wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/822260974536448.

Brak postów do wyświetlenia