Poznańska Ekowiarnia: ekologiczna kawiarnia, catering, wypieki, sklepik….

blank
 Ekologiczna kawiarnia, restauracja, sklepik, usługi cateringowe, wypieki ciast (już wkrótce z ekocertyfikatem) – to tylko niektóre z aktywności podejmowanych przez Patrycję Cieślińską i jej siostrę Kasię – właścicielki poznańskiej Ekowiarni. Rozmawiamy z nimi o żywności ekologicznej, jej konsumentach i żywieniu dzieci w przedszkolach.

Jak długo działa Ekowiarnia? Skąd zainteresowanie ekologią i produktami eko?

Ponad trzyletnia Ekowarnia powstała jako zwieńczenie naszych dotychczasowych działań i zainteresowań . Już wiele lat wcześniej zetknęłyśmy się z żywnością ekologiczną, ideami zrównoważonego rozwoju czy sprawiedliwego handlu. Temat ochrony środowiska naturalnego był od zawsze ważny i budził w nas emocje. Silnie zainfekowane ekoideami, pragnąc otworzyć własny lokal nie mogłyśmy wybrać dla niego innej ‘drogi’.

Tak powstała kawiarnia bazująca na żywności ekologicznej i produktach lokalnych, nieprzetworzonych. Gdy zaczynałyśmy, bardzo często budziło to bardzo duże zdziwienie, a nawet niezrozumienie. Udało nam się przetrwać dzięki uporowi, wyrzeczeniom i niezgodzie na fakt, że takie idee miałyby paść.

blankJakie działania prowadzi Ekowiarnia?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Gotujemy, pieczemy ciasta i torty, przygotowujemy catering dla firm, osób prywatnych i przedszkoli, edukujemy. Unikając pospolitych składników takich jak pszenica wywołujemy uśmiech na twarzach zorientowanych klientów. Podobnie jak oni uwielbiamy orkisz czy proso, a najbardziej niedocenianą grykę. Z tych właśnie produktów powstają niesamowite i niespotykane nigdzie indziej smaki. Mamy mnóstwo autorskich, nietypowych przepisów (czekoladowiec gryczany, ciasto dyniowe, ciasto malinowe, tort tofi bez mlecznych dodatków, ciasto daktylowe, ciasta bez cukru; prawie wszystkie z nich są bezglutenowe, często wegańskie), często zmieniamy przepisy pod specjalne zamówienia. Pieczemy również klasyki  takie jak serniki, staropolskie pierniki, baby, ciasta drożdżowe. Mieszamy tu tradycję z nowoczesnością a wszystko to dla zdrowia i przyjemności nas wszystkich.

Na miejscu prowadzimy również sklepik z żywnością ekologiczną, porządnym polskim chlebem.

Gdy tylko się da (głównie w sezonie) produkty ściągamy od lokalnych producentów. Poza tym, w żywność ekologiczną, zaopatrują nas hurtownie i pośrednicy.
Kim są klienci Ekowiarni?

Co mnie ogromnie cieszy, to fakt, iż w Ekowiarni spotkać można wrażliwych, bardzo pozytywnych, zwracających uwagę na swoje wybory przyjaznych ludzi. Raczej bardzo pozytywnie zakręconych. Mamy grupę klientów świadomych i oddanych, jednak jest to niewielka grupa.

Są też tacy, którzy pojawili sie u nas trochę z ciekawości, inni ‘bo modne to eko ostatnio’. Część polubiła nasze wyroby, pracę. Zostali albo bywają od czasu do czasu, gdy mają ochotę na przykład na gorąca czekoladę przyrządzaną z prawdziwej czekolady lub pełne dobrej energii ciasto gryczane. Ich czarowi trudno się oprzeć.

blankJak postrzega Pani poznański / wielkopolski rynek produktów eko?

W naszym mniemaniu rynek produktów ekologicznych jest wciąż bardzo trudną dziedziną. Niby wszyscy rozumieją i chwalą ekoinicjatywy, jednak „to zbyt drogo wychodzi w porównaniu z konwencją i chińskimi produktami”. Ludzie odpuszczają.

Trochę ze względu na zarobki, a może trochę na różnicę w cenie. No bo trudno płacić za czekoladę dwa/trzy razy więcej. Tu właśnie wychodzi nasza znikoma świadomość na temat zdrowego odżywiania, produktów ekologicznych a co za tym idzie i produktów konwencjonalnych (no bo czy wiemy z czego produkuje się konwencjonalną czekoladę, chleb albo reklamowane jako zdrowe margaryny?). Niestety wyuczono nas jako społeczeństwo (i ciągle się nas tresuje w tej kwestii), że wszystko można dostać tanio, a niektórzy wierzą, że nawet za darmo.

Może i czasem tak to wygląda, jednak nikt niczego nie daje nam za darmo, a jeżeli więcej daje to odbija się to na jakości. Sprawa jakości szczególnie, gdy mówimy o tak istotnej dla życia żywności to bardzo ciekawy i obszerny temat.

 

Zauważamy pozytywną, wzrastającą świadomość ludzi w kwestii żywienia i ekologicznej produkcji, jednak to ciągle za mało. Najbardziej przeraża fakt, że ta niewiedza społeczeństwa odbija się najbardziej na naszych dzieciach. Pięknym przykładem jest tu żywienie dzieci w przedszkolach. Prawie wszyscy je tam prowadzamy ze spokojem, a na miejscu żywieniem naszych pociech zajmują sie firmy cateringowe. Ich celem jest niestety tylko zarobek. Zazwyczaj wybierane są przez placówkę na drodze przetargu, gdzie wyznacznikiem jest cena(sami wymuszamy by było jak najtaniej!), a nie jakość!

blankPersonel przedszkola nie jada tych wyrobów bo twierdzi, że są niejadalne . Na całe szczęście mogą oni sobie coś przynieść lub kupić po drodze do pracy.. Nasze dzieci nie mogą, są skazane na taki bezwartościowy biologicznie i niesmaczny pokarm, takiego smaku się uczą i na nim rosną. A nawet gdy się znajdzie kilkoro rodziców, którzy chcą coś zmienić to jeden może im to skutecznie utrudnić. Na dłuższą metę praktyka taka może prowadzić tylko do niedożywienia i chorób, chorób cywilizacyjnych.

 

Co do sytuacji na rynku żywności ekologicznej w Poznaniu, to da się trochę wyczuć (wyśmiewaną wszędzie w Polsce) nadmierną oszczędność:] Obserwując Świat stwierdzam jednak, że mamy tu do czynienia z o wiele większym, ogólnopolskim (i nie tylko) problemem a nie tylko przywarą. Wystarczy popatrzeć, co się dzieje na hasło przeceny i promocje.

Sęk w tym, że usilnie oszczędzamy nie tam gdzie trzeba a często dajemy się ślepo prowadzić przez meandry marketingu i promocji. Pod wpływem wyszukanych chwytów z uśmiechem płacimy za wyprzedawane buble a żal nam dać 5zł więcej na dobry chleb, który da nam przecież długie w zdrowiu życie..

Ekowiarnia- Organic Cafe
ul.Ratajczaka 18
Pasaż Apollo
61-815 Poznań

Zajrzyj do działu EKO RESTAURACJE na Biokurierze

Szukasz więcej informacji o zaletach zdrowotnych żywności ekologicznej? Sprawdź dział ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA

 

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia