Potrzeba systemowego wsparcia przy wprowadzaniu żywności ekologicznej i lokalnej do placówek żywienia publicznego

 

Domagamy się, aby władze samorządowe i rządowe dołożyły wszelkich starań, aby żywność od lokalnych tradycyjnych i ekologicznych rolników była podstawą wyżywienia w szkolnych, przedszkolnych, szpitalnych stołówkach i innych instytucjach – to najistotniejszy fragment apelu podpisanego przez rolników ekologicznych, przedstawicieli organizacji pozarządowych i naukowców.

Oto pełna treść listu otwartego do władz samorządowych i Rządu RP:

My, niżej podpisani stoimy na stanowisku, że:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

1. Zły stan środowiska jest jednym z głównych powodów dramatycznego wzrostu zachorowalności społeczeństwa na choroby cywilizacyjne.

2. Żywność z lokalnych gospodarstw ekologicznych i tradycyjnych jest najlepszym surowcem do przygotowywania posiłków, w szczególności dla dzieci, młodzieży, ludzi starszych i chorych.

3. Lokalna produkcja i dystrybucja żywności wytwarzanej metodami tradycyjnymi i ekologicznym w znacznym stopniu przyczynia się do ochrony środowiska i klimatu.

W związku z powyższym domagamy się, aby władze samorządowe i rządowe dołożyły wszelkich starań, aby żywność od lokalnych tradycyjnych i ekologicznych rolników była podstawą wyżywienia w szkolnych, przedszkolnych, szpitalnych stołówkach i innych instytucjach.

Stanowisko przyjęte zostało podczas Forum Rolnictwa Ekologicznego w Barzkowicach (woj. zachodniopomorskie), które odbyło się w dniach 3-4 grudnia.

Żywność EKO w przedszkolu? To trudne, ale… da się.

Podczas konferencji prezentowany był przykład przedszkola w Świdwinie (woj. zachodniomporskie), które wprowadziło do menu żywność ekologiczną w ramach obecnych przepisów i dziennej stawce żywieniowej w wysokości…. 6, 40 zł. Od stycznia 50% żywności serwowanej w tym przedszkolu będzie pochodziło z upraw ekologicznych. Jest to jednak wynikiem ogromnej pasji i zaangażowania Jolanty Hedwig, pracowniczki tej placówki. Uważa ona, że „aby żywić dzieci ekologicznie stawka taka powinna wynosić 13-14 zł”

Aby skutecznie wprowadzić ekożywność do szkół i przedszkoli potrzeba systemowej zmiany – stąd powyższy apel. Bioprodukty na dużą skalę wprowadzane są do żywienia zbiorowego m.in. w Szwecji, Danii, Niemczech czy Francji. 

Brak postów do wyświetlenia