Poprawmy jakość żywności w przedszkolach

Niewiedza społeczeństwa na tematy związane z odżywaniem odbija się na tym co nasze dzieci jedzą w przedszkolach – zauważa Patrycja Cieślińska z poznańskiej Ekowiarni, która jest jednym z partnerów ogólnopolskiej akcji „Zdrowy przedszkolak”.

 

Ekowiarnia to nie tylko miesząca się w Poznaniu ekologiczna kawiarnia, ale także restauracja, sklepik, usługi cateringowe i wypieki ciast (już wkrótce z ekocertyfikatem). Lokal prowadzony jest przez Patrycję Cieślińską i jej siostrę Kasię.

 

– Zauważamy pozytywną, wzrastającą świadomość ludzi w kwestii żywienia i ekologicznej produkcji, jednak to ciągle za mało. Najbardziej przeraża fakt, że ta niewiedza społeczeństwa odbija się najbardziej na naszych dzieciach. Pięknym przykładem jest tu żywienie dzieci w przedszkolach. Prawie wszyscy je tam prowadzamy ze spokojem, a na miejscu żywieniem naszych pociech zajmują sie firmy cateringowe. Ich celem jest niestety tylko zarobek. Zazwyczaj wybierane są przez placówkę na drodze przetargu, gdzie wyznacznikiem jest cena (sami wymuszamy by było jak najtaniej!), a nie jakość! Nasze dzieci nie mogą, są skazane na taki bezwartościowy biologicznie i niesmaczny pokarm, takiego smaku się uczą i na nim rosną. Na dłuższą metę praktyka taka może prowadzić do niedożywienia i chorób cywilizacyjnych zauważa Patrycja Cieślińska w rozmowie z Biokurierem, która już w poniedziałek pojawi się na naszych stronach.

 

Ekowiarnia jest jednym z uczestników ogólnopolskiego projektu Zdrowy przedszkolak. Akcja ta ma na celu poprawę jakości odżywiania dzieci przedszkolnych i poszerzenie świadomości w zakresie naturalnego odżywiania.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Jej organizatorem jest Fundacja Instytut Medycyny Integracyjnej, a ambasadorami: Monika i Maciej Szaciłło, Grzegorz Łapanowski i Reni Jusis.


Biokurier jest partnerem akcji Zdrowy Przedszkolak.

Już w poniedziałek opublikujemy całą rozmowę z Patrycją Cieślińską. Wywiad dotyczył będzie działalności Ekowiarni, zapytamy także o to sytuację na poznańskim rynku żywności ekologicznej.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia