Imponująca oferta włoskich producentów żywności ekologicznej, wiele inspiracji i materiału do przemyśleń dla obserwatora z Polski. Wrażenia z targów SANA przekazuje nam Bogdan Smolorz, biopiekarz.
Targi zgromadziły tysiące ludzi z Europy, ale zdecydowaną większość odwiedzających stanowili Włosi bo prawie nie było słychać było rozmów w innych językach. Odwiedzających z Polski nie spotkałem co oczywiście nie znaczy że ich nie było.
Z tego artykułu dowiesz się:
Potęga włoskiego eko rynku
Porównując obfitość i złożoność oferty włoskich producentów żywności ekologicznej da się zauważyć że potrzeba nam bardzo wielu lat na chociażby zbliżenie się do ich podaży. Na targach Sana zgromadzono więcej producentów niż funkcjonuje w naszym kraju w ogóle. Temat jest tak bardzo rozpędzony że pewnie nikogo nie dogonimy ale czas się już u nas obudzić i zamiast kupować coraz lepsze sprzęty do domu i gadgety, coraz nowsze samochody, powinniśmy zwrócić uwagę na zdrowsze jedzenie.
Siła tkwi we współpracy
Moją uwagę zwróciło jednak stowarzyszanie się rolników i producentów w duże grupy , które dbają o ich interesy i promują sprzedaż wspólnie. Nikt właściwie nie wystawiał tylko siebie , a jeśli tak to obok była jego kooperatywa, wspomagająca go w jego marketingowych staraniach.
Przykład jednej z takich kooperatyw opisywaliśmy na łamach Biokuriera: Grupa rolników uprawia, przetwarza i sprzedaje ekologiczne warzywa, owoce i mięso. Dobry przykład z Włoch
Było dużo nabiału, serów, oliwy, warzyw, przetworów, miodu. Ale było też (dla mnie nowość) kilka stoisk z organicznym jedzeniem dla zwierzaków.
Targi Sana to mnóstwo pomysłów na małe bio biznesy dla każdego. Wystarczyła wybrać jedną grupę towarową lub produkt i zająć się jego dystrybucją, do czego zachęcam. Każdy może wzbogacić nasz Bio rynek w Kraju importując coś z innego miejsca bo naszych producentów przybywa stanowczo zbyt wolno.
Żywność funkcjonalna, wegańska i surowa
Dodam jeszcze że spora część wystawców prezentowała żywność funkcjonalną, cała wielka strefa dla Vegan, lody dla Vegan także super żywność i RAW Żywność nie przetworzona surowa. Wiele ciekawostek, u nas jeszcze w powijakach ale jeśli ktoś szuka dla siebie niszy, która wypełni nasz rynek za kilka lat to powinien zaczynać już teraz.
Bogdan Smolorz
Autor prowadzi piekarnię ekologiczną w Grudyni Wielkiej (woj. opolskie), biopiekarz.pl