Teraz czytasz...
Polski rynek żywności ekologicznej. Stan na 2014 rok – najważniejsze cyfry
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Polski rynek żywności ekologicznej. Stan na 2014 rok – najważniejsze cyfry

Ile warty jest polski rynek żywności ekologicznej? Jak dużo sklepów oferuje eko żywność? Ile na produkty z eko certyfikatem wydaje przeciętny Polak? Pozbieraliśmy te informacje, sprawdźcie!
Wartość polskiego eko rynku

600-650 mln zł. – to szacunkowa kwota prezentująca wartość polskiego rynku żywności ekologicznej. To tylko 0,3 proc. całego rynku spożywczego. Według prognoz największego polskiego dystrybutora produktów BIO, spółki Bio Planet popyt na produkty z eko certyfikatem będzie w następnych latach rosnąć w tempie ok. 20% rocznie. Oznacza to, że jest to jeden z najdynamiczniej rozwijających się sektorów w branży spożywczej.

Eko żywność w budżecie przeciętnego Polaka

…to wciąż element marginalny. Według danych zawartych w raporcie The World Of Ogranic Agriculture na produkty BIO wydajemy średnio 3 Euro (czyli ok 12 zł) rocznie. Od Szwajcarów (189 E), Duńczyków (159 E) i mieszkańców Luksemburga (143 E) dzieli nas przepaść.
Sprawdź: https://biokurier.pl/aktualnosci/2645-szwajcar-wydaje-rocznie-na-eko-zywnosc-159-euro-polak-3-euro

Liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce

31 grudnia 2012 roku działalność prowadziło 25 944 gospodarstw rolnych. W stosunku do 2011 powierzchnia i liczba gospodarstw zwiększyła się o ok. 10%. Certyfikacją ekologiczną w Polsce objętych jest 675 tys ha ziemi (to ok 4% całej powierzchni użytkowanej rolniczo w Polsce) – niestety ta imponująca (12 miejsce na świecie) liczba nie przekłada się na równie imponującą produkcję.
Sprawdź: https://biokurier.pl/aktualnosci/2642-10-krajow-z-najwiekszym-arealem-eko-rolnictwa-na-ktorym-miejscu-polska

Przetwórstwo ekologiczne w Polsce

Pod koniec 2012 roku w Polsce działało 312 przetwórni z certyfikatem ekologicznym. W porównaniu z 2011 roku przybyły 42 podmioty. Liczba zakładów wciąż jest stosunkowo mała. Najlepiej oddaje to porównanie do Niemiec. Za Odrą na jedną przetwórnię przypadają 3 gospodarstwa, w Polsce… 80. Efektem jest stosunkowo duży eksport polskich eko surowców i…duży import bio produktów przetworzonych (z pewnością jest jeszcze kilka innych przyczyn tej sytuacji).

Zobacz także

kobieta trzyma się za brzuch wrzody żołądka

Sklepy z eko żywnością

Liczba sklepów specjalizujących się w sprzedaży tzw. zdrowej żywności (nie jestem zwolennikiem tego określenia, ale używane jest ono powszechnie) szacowana jest aktualnie na około 600 (z czego ok 70-80 działa na terenie Warszawy). W tych placówkach oferta eko żywności jest zdecydowanie najszersza bo wynosi od 50% wzwyż. Tylko niektóre polskie eko sklepy mogą już równać się z zachodnimi odpowiednikami gdzie produkty certyfikowane stanowią nawet ponad 90% oferty. Półek z żywnością ekologiczną przybywa także w sieciach marketów i delikatesów a nawet osiedlowych „spożywczakach” – brakuje jednak szczegółowych danych na ten temat. Ciekawym zjawiskiem są organizowane w wielu miastach eko bazary – oprócz rolników i przetwórców ekologicznych pojawiają się tam także producenci oferujący produkty tradycyjne czy lokalne.

Czego na rynku jest dużo a czego brakuje?

Jak zauważył Sylwester Strużyna, prezes Bio Planet, w wypowiedzi dla Newseria, na rynku nie brakuje: kasz, suszonych owoców, produktów strączkowych czy olejów. Wciąż znacznie gorzej wygląda sytuacja dostępności ekologicznego nabiału (zaledwie kilka mleczarni) i warzyw (uprawy warzywnicze to zaledwie 1,5% areału polskich eko upraw).

-reklama- Szukaj najtaszych ofert w kategorii żywność eko na ceneo.pl

Współpraca? Tutaj do zrobienia mamy bardzo dużo…

4 – tyle grup producenckich zrzeszających eko rolników działa w Polsce. To bardzo mało. Stan ten z pewnością utrudnia rozwój przetwórstwa. Jak wygląda to w innych krajach? Zacytujmy obserwację Bogdana Smolorza z włoskich targów eko żywności SANA: Moją uwagę zwróciło jednak stowarzyszanie się rolników i producentów w duże grupy , które dbają o ich interesy i promują sprzedaż wspólnie. Nikt właściwie nie wystawiał tylko siebie , a jeśli tak to obok była jego kooperatywa, wspomagająca go w jego marketingowych staraniach.

Szukasz bieżących informacji z rynku eko żywności? Zapisz się na nasz newsletter (po lewej stronie u góry) i śleź dział BIOHANDEL

Oprac. Karol Przybylak

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.