Polski rynek żywności eko potrzebuje centrów logistycznych

Brak centrów logistycznych to poważna bariera w rozwoju rynku żywności ekologicznej – uważa Sławomir Chłoń, prezes Organic Farmy Zdrowia, który dzielił się doświadczeniami w trakcie ostatniego Organic Marketing Forum.

Sklepy przybywają i znikają

Według szacunków Organic Farmy Zdrowia na rynku polskim działa około 400 sklepów specjalistycznych oferujących żywność ekologiczną. W stosunku do ubiegłych lat przyrost wynosi ok. 20%. – Dużej ilości nowych otwarć towarzyszy jednak stosunkowo duża liczba szybkich zamknięć. Wiele sklepów nie wytrzymuje realiów rynku.Szacujemy, że do końca 2011 roku będzie działać około 500 sklepów specjalistycznych z żywnością BIO – dodaje Sławomir Chłoń.

 Logistyka – największy problem

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W ocenie Sławomira Chłonia, polskie hurtownie oferujące żywność ekologiczną rozwijają się i stają się coraz większe.  Brak centrów logistycznych to poważna bariera w rozwoju rynku żywności ekologicznej. Kolejny problem to problemy z ciągłością zaopatrzenia i stabilnością, ale są to trudności znane także w innych krajach. Brakuje też produktów ekologicznych bezpośrednio od rolników.

Prezentacja Sławomira Chłonia pt. “Doświadczenia z produktami ekologicznymi w centrach handlowych oraz “sklep w sklepe” odbyła się w trakcie VI edycji Organic Marketing Forum. Przeczytaj relację.

Interesuje Ciebie sytuacja na polskim rynku żywności ekologicznej? Sprawdzaj dział BIO HANDEL.

 


Udostępnij artykuł swoim znajomym:




Cotygodniowa porcja BioInformacji do Twojej skrzynki e-mailowej – zapisz się na nasz newsletter (lewy dolny róg strony)


 


<!–[if !supportLineBreakNewLine]–>
<!–[endif]–>

Brak postów do wyświetlenia