Polska żywność ekologiczna będzie promowana w Japonii, Singapurze i USA. Dlaczego i w jaki sposób?

Artykuły, reklamy prasowe, spotkania biznesowe, uczestnictwo w najważniejszych targach i konferencjach odbywających się w Japonii, Singapurze i USA – to plany Stowarzyszenia Polska Ekologia na najbliższe lata.

W trakcie trwania projektu „Europa – Jakość i Tradycja” promowane będą głównie ekologiczne owoce i warzywa i ich przetwory, ekologiczne mięso wieprzowe, drobiowe i wołowe i ich przetwory oraz wiele innych.  Rynki docelowe zostały wybrane, ze względu na duża świadomość konsumencką na temat żywności ekologicznej – zapowiada Maciej Bartoń ze Stowarzyszenia Polska Ekologia.

Ekożywnośc w Japonii

Według raportu „Japanese Organic Market 2010-2011” wartość japońskiego rynku produktów ekologicznych szacowana była w 2010 r. na 1,4 mld dolarów. W dokumencie zwrócono również uwagę na potencjał rynku organicznego w Japonii z względu na ogromne rozmiary istniejącego rynku produktów rolno – spożywczych i przede wszystkim rosnące zapotrzebowanie na żywność wśród tamtejszych konsumentów.

Rynek produktów BIO w Singapurze

Analiza The Organic Trade Association zwraca uwagę na rosnące zapotrzebowanie na produkty ekologiczne w Singapurze, co więcej rynek organiczny w Singapurze oparty jest w 95% na imporcie. Według raportu „The South-East Asian Market for Organic Food & Drink” przygotowanego przez The Organic Trade Association, Singapur produkuje jedynie niektóre przetworzone produkty organiczne i napoje.

EKOżywność w USA

USA to obecnie największy światowy rynek żywności ekologicznej a jego wartość szacowana jest na 35 mld dolarów co stanowi 4% udział w całkowitej wartości tamtejszego rynku spożywczego. Zgodnie z danymi udostępnionymi przez jednostkę badawczą Organic Monitor, zainteresowanie ekożywnością wciąż rośnie dynamicznie i występują problemy z dostępnością ekologicznych produktów i surowców

Co ciekawe polskie produkty ekologiczne są już obecne na niektórych ze wspomnianych rynków. – Na rynku japońskim dostępne są przetwory z ekologicznej aronii a w USA owoce, warzywa, pikle i  soki – mówi Maciej Bartoń.

Karol Przybylak