Zrzeszająca ponad 100 podmiotów zajmujących się produkcją żywności ekologicznej, Polska Izba Żywności Ekologicznej, została wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego co pozwoli jej wreszcie skutecznie realizować wyznaczone w 2016 roku zadania.
Pierwszym wyzwaniem jest udział w targach BIOFACH, w lutym 2018 roku w Norymberdze. Serdecznie zapraszamy na nasze stoisko, gdzie będzie można zapoznać się z produktami i ofertą naszych członków. Od stycznia planujemy też wznowienie prac komisji tematycznych, które zajmują się między innymi promocją znaku ekolistka, promocją żywności ekologicznej w szkołach, konsultacjami, edukacją czy promocją poza granicami Polski
– zapowiada Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
Drugi start
PIŻE rozpoczęło działalność w czerwcu 2016 roku, ale formalne działanie utrudniły problemy związane z rejestracją w Krajowym Rejestrze Sądowym. Zrealizowanie tego zadania umożliwia prawdziwy start nowej organizacji.
Wśród statutowych celów PIŻE znajdują się, m.in.:
- szerzenie wiedzy o żywności ekologicznej
- promocja bioproduktów
- współpraca z mediami
- reprezentowanie interesów branży
Producentów, rolników, przetwórców, hurtowników i sklepy z żywnością ekologiczną, które jeszcze nie są w naszych szeregach serdecznie zapraszamy do wspólnej pracy i działań na rzecz żywności ekologicznej w Polsce
dodaje Krystyna Radkowska.
Więcej informacji na stronie: www.pize.info.pl