Police. Żywność ekologiczna w szkolnych stołówkach

Pilotażowy program Powiatu Polickiego (woj. zachodniopomorskie)  „Zdrowa przyszłość” dzięki któremu żywność ekologiczna trafi do szkół i placówek wychowawczych to pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. Startuje z początkiem 2013 roku.

-Zaniepokoiły nas statystyki dotyczące kondycji zdrowotnej dzieci. Coraz więcej maluchów ma problemy z różnymi chorobami i otyłością. Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że niemal co trzeci polski 11-latek ma nadwagę. Winny jest nie tylko siedzący tryb życia i wyraźny spadek aktywności fizycznej, ale także nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Promując zdrową żywność chcemy przeciwstawić się temu zjawisku. Program ma na celu ukształtowanie wśród podopiecznych trwałego nawyku spożywania ekologicznej żywności. Najlepszy sposób to po prostu im ją udostępnić – tłumaczy Biokurierowi Jacek Stachyra, członek zarządu Powiatu Police.

 – Bardzo sprawnie udało nam się przejść od pomysłu do realizacji tego działania. Zajęło nam to 4 miesiące. Bardzo cenne było wsparcie ze strony Ministerstwa Rolnictwa. Mamy nadzieję, że w nasze ślady pójdą także inne powiaty– dodaje.

Eko żywność w menu pilotażowo w 2013 roku

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Zatwierdzony 23 listopada przez Radę Powiatu Police program realizowany będzie przez cały 2013 rok na terenie 7 placówek oświatowo-wychowawczych oraz opiekuńczo-wychowawczych. Program zakłada, że certyfikowana żywność BIO stanowić będzie nie mniej niż 50% wszystkich produktów niezbędnych do przygotowania posiłków. Jak wskazują szacunki władz powiatu Police, programem „Zdrowa przyszłość” objętych ma zostać ok. 500 dzieci.


Żywność ekologiczna zagości w stołówkach: Zespołu Szkół im. Ignacego Łukasiewicza w Policach, Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Nr 1 dla Dzieci Niepełnosprawnych Ruchowo w Policach, Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Nr 2 im. Kornela Makuszyńskiego w Policach, Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Tanowie, Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Trzebieży, Domu Dziecka w Policach, Domu Dziecka w Tanowie.

Nie tylko żywność BIO

Oprócz wprowadzenia żywności ekologicznej do stołówkowego menu, w ramach programu promowany będzie zdrowy styl życia i ruch. Działania edukacyjne obejmą nie tylko uczniów i wychowanków, ale także nauczycieli, pedagogów, osoby odpowiedzialne za żywienie w placówkach oraz rodziców i opiekunów prawnych.

Na ten temat piszemy również w artykułach : Poprawmy jakość żywności w przedszkolach / Dania. Zwiększanie areału upraw ekologicznych i żywność BIO w stołówkach publicznych

Budżet inicjatywy to 1 mln złotych. –Pozwoli nam on m.in. ponieść wyższe o 20-30% koszty uzyskania żywności ekologicznej. Dostawcy wyłonieni zostaną w drodze przetargów. W województwie zachodniopomorskim mamy dużo gospodarstw ekologicznych dlatego nie obawiamy się problemów logistycznych – zapowiada Jacek Stachyra.

Według stanu na dzień 31 grudnia 2011 r. liczba producentów ekologicznych w województwie zachodniopomorskim wynosiła 3 090 co oznacza, że region ten zajmuje pierwsze miejsce w kraju.

Karol Przybylak

fot. organic-farming.eu / sxc.hu

Komentarz redakcyjny:

Na stronach Biokuriera od czasu do czasu publikujemy informacje o tym, że żywność ekologiczna pojawia się w stołówkach szkół, placówek publicznych, naukowych etc w Niemczech, Francji, Hiszpanii, Irlandii. Nareszcie, z wielką radością, możemy poinformować, że takie inicjatywy dzieją się również w Polsce. Gratulujemy, trzymamy kciuki i na pewno będziemy jeszcze sprawdzać jak realizacja programu funkcjonuje w praktyce (zajrzymy również do menu…).
Jeżeli nasi Czytelnicy słyszeli o podobnych inicjatywach i działaniach, serdecznie zapraszamy do kontaktu, aby je nagłośnić.

Brak postów do wyświetlenia