Podpiwek kujawski to produkt, który przyciągnął uwagę wielu osób w trakcie Festiwalu Smaku. O tym ciekawym napoju porozmawialiśmy z jego producentką, Agnieszką Zamojską.
– Moja historia z Podpiwkiem zaczęła się w 2009 roku kiedy pojechałam z nim na konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo i zajęłam I miejsce. Pojechałam na konkurs z podpiwkiem ponieważ byłam zaskoczona, że tyle produktów jest zapisanych na liście Ministerstwa Rolnictwa, a nie ma kultowego napoju żniwiarzy. Postanowiłam, że przypomnę o naszej lekko zakurzonej historii kulinarnej – wspomina Agnieszka Zamojska.
Zainteresowanie Podpiwkiem Kujawskim jest spore. Na Festiwalu w Smaku zabrakło go już pierwszego dnia o godzinie 15-stej, a przygotowanych zostało 1500 butelek.
Z butelki lub do samodzielnego przyrządzenia…
Podpiwek można kupić przede wszystkim w formie paczuszki do samodzielnego warzenia. Jest to produkt z certyfikatem ekologicznym – 200 gram paczki z chmielem wystarczy na przygotowanie 10 litrów napoju. Składniki to jęczmień palony i chmiel. – Podpiwka w formie butelkowanego napoju nie można kupić w sklepach ponieważ jest niepasteryzowany. Fermentacja jest zatrzymywana tylko niską temperaturą. Gotowy napój w przypadku przechowywania w temperaturze pokojowej może doprowadzić do rozszczelnienia opakowania, krócej mówiąc eksplozji butelki. Dlatego Podpiwek Kujawski można kupić tylko w sezonie letnim na imprezach plenerowych oraz w Restauracji Ostromecka w Ostromecku koło Bydgoszczy – tłumaczy Agnieszka Zamojska.
Czym podpiwek Kujawski różni się od innych podobnych produktów?
Na to pytanie Agnieszka Zamojska odpowiada konkretnie, porównując składy produktów. Oto one. Podpiwek Kujawski jednej z popularnych marek: 100 gr na 10 litrów, brak certyfikatu eko, główny składnik to susz z buraka 60%, później jęczmień, cykoria-prażone, cukier, chmiel, regulatory kwasowości, pirofosforan 4-sodowy, kwas cytrynowy. Podpiwek Kujawski skład ma natomiast bardzo prosty: jęczmień palony 100% + 10 % chmiel. Certyfikat eko.
Jeżeli chodzi o podpiwki w postaci napoju to przewaga Podpiwka Kujawskiego tkwi przede wszystkim w braku pasteryzacji i dwutlenku węgla pochodzącym z naturalnej fermentacji. Napój jest lekko słodkawy gdyż duża ilość cukru mogłaby przyspieszyć fermentację i przekroczenie 0,5 alkoholu.
– Napoje oferowane w szerszej sprzedaży są pasteryzowane, przygotowywane na bazie ekstraktów słodowych. Dwutlenek węgla dodawany jest w sposób sztuczny. W składach znajduje się także duża ilość cukru i substancji słodzących (cyklaminian sodu, acesulfam K, sacharynian sodu) , a czasem nawet konserwanty benzoesan sodu – tłumaczy Agnieszka Zamojska.
(kp, mpz)