Składniki: 2 łyżki płatków ryżowych BIO, 1 średnie dojrzałe jabłko BIO najlepiej starej odmiany – np. koksy pomarańczowej, koszteli, malinówki itp., szczypta cynamonu BIO
Sposób przygotowania: Płatki ryżowe BIO ugotować w niewielkiej ilości wody (4-5 dużych łyżkach). Płatki ryżowe gotują się bardzo szybko około 1-2 minut dlatego wcześniej można obrać ze skórki jabłko i zetrzeć na puszysty mus. Gotowy mus można połączyć z płatkami i podgotować 1 minutkę lub dodać bezpośrednio na talerz do płatków. Dla wzbogacenia smaku można dodać szczyptę cynamonu.
Powyższe składniki starczą na około 1 deserek.
Deserek można podawać dziecku karmionemu piersią już od 5 miesiąca.
Jabłka są bogatym źródłem witamin m.in. C, minerałów oraz błonnika.
Przepis przygotowała: Magdalena Przybylak – Zdanowicz
Podziel się z nami przepisem kulinarnym na bazie żywności ekologicznej. redakcja@biokurier.pl!
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!