Pierzga – pszczeli skarb natury

blank

Nazwa może niezorientowanym kojarzyć się różnie, z gatunkiem ptaka, rośliną… Dziś postaramy się przybliżyć wiedzę o tym, czym faktycznie jest mało znana pierzga, czyli sfermentowany pyłek kwiatowy, jaki ma skład i właściwości korzystne dla zdrowia człowieka. Produkt ten to jeden ze skarbów natury, który zawdzięczamy pszczołom. Nic dziwnego, że organizacje ekologiczne nawołują do ich ochrony. Każdy powinien mieć świadomość, że dają nam nie tylko większość żywności, ale i możliwości wspomagania ludzkiego organizmu tak liczne, że trudno wymienić je wszystkie.

Skąd się bierze pierzga?

Pierzga to pyłek kwiatowy występujący w postaci tak zwanych obnóży. Po zebraniu z kwiatów przez pszczołę można go zobaczyć przy nóżkach owada. To ich pokarm (obok miodu). W ulu zostaje on złożony do komórki plastra i przez kolejną pszczołę, tzw. ulową zmieszany w wydzieliną jej ślinianek i z miodem, a następnie ubity, a wejście do komory zasklepione woskiem. Następuje fermentacja dzięki której składniki najwartościowsza są łatwiej przyswajalne także dla ludzi, a sam produkt nie psuje się (podobnie jak kiszone ogórki, czy kapusta).

Pszczela rodzina potrzebuje w ciągu roku to od 15 do 45 kg pierzgi i każdy niedobór powoduje niższą jej odporność. Stąd można „odebrać” pszczołom niewiele, bo jest niezbędna larwom. Młode pszczoły karmicielki wykorzystują ją do produkcji mleczka pszczelego.

Jaki skład ma pyłek pszczeli?

Pyłek przefermentowany ma więcej węglowodanów i kwasu mlekowego, niż surowy i dlatego korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy. Podanie dokładnego składu jest trudne, bo zależy od wielu czynników: tego, jakim pyłkiem odżywiała się pszczoła, gdzie i o jakiej porze, w jakich warunkach go zbierała, czy pochodzi z pasieki ekologicznej, przydomowej, czy konwencjonalnej, czy i jak ją leczono.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Składa się z witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, H, M, P, PP, oraz wielu mikroelementów: potasu, magnezu, wapnia, miedzi, żelaza, krzemu, siarki i manganu.

Przybliżony skład podawany przed producentów to np.:

Białko 24% (w tym 32 szczególne aminokwasy egzogenne i endogenne, m.in.: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna)
Węglowodany 27%
Tłuszcz 4,8% ( w tym 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy)

Mikroelementy:
Fosfor 0,53%
Potas 0,58%
Wapń 0,225%
Magnez 0,148%
Sód 0,044%
Żelazo 140 ppm
Mangan 100 ppm
Cynk 78 ppm
Miedź 14 ppm
Nikiel 4,5 ppm

Witaminy:
Tiamina 9,4 ppm
Niacyna 157 ppm
Ryboflawina 18,6 ppm
Pirydoksyna 9 ppm
Kwas pantotenowy 28 ppm
Kwas foliowy 5,2 ppm
Biotyna 0,32 ppm
Witamina C 350 ppm
Karoteny 95 ppm
Witamina E 14 ppm

Nawet jeśli są to wartości uśrednione, to widać, że pierzga może stanowić zdrowy dodatek do diety współczesnego człowieka. Nic nie zastąpi oczywiście zbilansowanej diety, ale jeśli na co dzień zapominamy o jogurcie naturalnym, kiszonej kapuście, a o domowych ogórkach możemy pomarzyć, to warto spróbować wspomóc naturalną odporność organizmu przy pomocy pyłku pszczelego. To cenny produkt odżywczy ale i leczniczy.

Pierzga – jak wpływa na organizm człowieka

Jak wspomnieliśmy wpływ produktu przefermentowanego jest dla organizmu korzystniejszy. A skoro układ pokarmowy, w tym szczególnie jelita, to dla ciała nasza „druga skóra”, która świadczy o jego ogólnym stanie, to warto brać pod uwagę, co jemy i jaką to ma jakość. Powierzchnia jelit dorosłego człowieka to kilkaset metrów kwadratowych, a skóra to „zaledwie” 2 metry kwadratowe. Łatwo sobie wyobrazić, jakie spustoszenie robią w nich antybiotyki. Dla odbudowania mikroflory jelitowej, warunkującej prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych, zdecydowanie polecamy pierzgę.

Białka w niej zawarte maja większą aktywność biologiczną niż w samym pyłku, ma ona bowiem większą ilość peptydów i wolnych aminokwasów w związku ze wzrostem ilości enzymów zwierzęcych przekazanych przez pszczołę. Poza tym białka jest w tym skarbie natury więcej niż w mięsie wołowym czy wieprzowym.

Spożywanie pierzgi zaleca się w stanach anemii, także po zabiegach operacyjnych, osłabienia psychicznego, w tym depresji, chronicznego zmęczenia umysłowego i fizycznego, trudności z koncentracją, osłabieniu wzroku, braku apetytu u dzieci i starszych osób, przy odtruwaniu wątroby w chorobach i przy zatruciach, z propolisem w stanach zapalnych jamy ustnej, przy przeroście prostaty, w kłopotach żołądkowych (reguluje zarówno biegunki jak i zaparcia), działa przeciwzapalnie i może być stosowany także w kosmetyce.

Wystarczy na koniec dodać, że pszczoły odżywiane pierzgą żyją dłużej niż te karmione pyłkiem.

Jak przechowywać i jak jeść?

W zaleceniach możemy przeczytać, że pierzga może być suszona, lub mrożona. Często poleca się ją przechowywać w lodówce (w szczelnym opakowaniu, by nie dostała się tam wilgoć). Warto zwrócić uwagę, czy mamy do czynienia z pierzgą pozyskaną naturalnie (o tą łatwiej bezpośrednio w dobrych pasiekach), czy przygotowaną sztucznie (najczęściej w preparatach odżywczych i leczniczych) i zawsze stosować się do zaleceń co do przechowywania i dawkowania podanych przez producenta. Można ją jeść samą lub zmieszaną z miodem. Na stronie pasieki (pasieka.rostkowski.info) znaleźliśmy informacje na temat dawkowania:

Dawki dzienne:

  • dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku,
  • dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
  • dorośli leczniczo 30-40 gram pyłku.
    Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.

Najlepiej spożywać pierzgę trzy razy dziennie przed jedzeniem, a kurację taką prowadzić 1-3 miesiące, w okresie wiosennym i jesiennym, gdy organizm najbardziej potrzebuje odbudowy lub ochrony.

Przed zastosowaniem w chorobach złożonych, wielonarządowych, nowotworowych i w szczególnych przypadkach indywidualnych należy skonsultować się z lekarzem. Poza bardzo małymi dziećmi, osobami uczulonymi na produkty pszczele i diabetykami z nieunormowanym poziomem glukozy we krwi – pierzgę warto polecić każdemu zainteresowanemu zdrowiem i bogatą dietą. 

Małgorzata Górska

Źródła:

Informacje od Pasieki w Miłosnej

http://www.apiterapia.biz

http://www.pasieka.rostkowski.info/pylek.html

http://pierzga.mleczkopszczele.com

http://www.krolewskie-miody.pl

http://pierzga.mleczkopszczele.com

http://www.mleczkopszczele.pl

Brak postów do wyświetlenia