Szukacie pomysłu na wykorzystanie pieczarek i pomidorków koktajlowych. Oto nasza propozycja
Składniki:
• 6 dużych pieczarek
• 6 pomidorków
koktajlowych
• 2-3 małe papryczki
chili
• oliwki, zioła, sól,
pieprz
• odrobina masła
Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy ze skórki, wykrajamy nóżki, do środka wkładamy odrobinę masła, dodajemy soli, pieprzu i wkładamy do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok. 200°C przez 20- 25 minut. Następnie do każdej pieczarki wkładamy pomidorka oraz drobno pokrojoną papryczkę (jeśli jest ostra, to niewielką ilość). Pieczemy jeszcze około 10 min., aż pomidorki zmiękną. Po wyjęciu dodajemy świeżą bazylię. Podajemy z oliwkami i ewentualnie ziołami. Można też dodać odrobinę oliwy.
autorka przepisu: Agnieszka Neumueler
W numerze 3/2016 drukowanego Biokuriera znajdziecie jeszcze przepisy na:
• Zapiekankę wegetariańska na cieście francuskim
• Muszle nadziewane sosem pomidorowym i mięsem mielonym
• Pulpeciki wołowe z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym
Polecamy także przepis na gazpacho anadaluzyjskie od Mai Skorupskiej.