Pasztet z fasolki Adzuki BIO


Składniki:

400 g fasolki adzuki BIO, 1-2  małe cebule BIO, 3-4 średnie marchewki BIO, 2 małe ząbki czosnku BIO, 2-3 łyżki musztardy ostrej BIO, BIO: sól morska, pieprz, ew. 2 łyżki masła sezamowego BIO

Sposób przygotowania:

Fasolkę adzuki zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie (w przypadku fasolki adzuki i mung jest to praktykowane) przez około 45-50 minut – gotować pod przykryciem na średnim ogniu (fasolka powinna gotować się intensywnie, ale należy uważać, by nie kipiała).
Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę; marchew – obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (na większych oczkach). Tak przygotowaną marchew i cebulę gotujemy kilka minut w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła bio. Czosnek obieramy i przeciskamy lub drobno kroimy.

Ugotowaną fasolkę adzuki miksujemy na jednolitą masę przy pomocy blendera – następnie dodajemy do niej: odsączone jarzyny, czosnek, sól i pieprz (ew. inne przyprawy ekologiczne),  masło sezamowe i musztardę.

Pasztet z fasolki adzuki, dzięki musztardzie, ma wyrazisty posmak i  dzięki swojej konsystencji może być wykorzystywany jako smarowidło do żytniego ekologicznego pieczywa.

Nadmiar zrobionego pasztetu (jeszcze ciepłego – by lepiej zassało) można przełożyć do małych słoiczków i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki “Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”. Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

***

 

 


Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

 

 

Brak postów do wyświetlenia