Teraz czytasz...
Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną bio
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną bio

Składniki:

  • 400 g kaszy jaglanej BIO,
  • 2-3  średnie cebule BIO,
  • 6-8 średnich marchewek BIO,
  • 2 pietruszki BIO,
  • ¼  główki selera BIO
    1 czerwona papryka BIO,
  • 500-600 ml przecieru pomidorowego BIO,
  • 1 ząbek czosnku BIO,
  • 1 łyżka cukru brązowego/trzcinowego BIO
  • sól morska,
  • pieprz,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3 listki laurowe,
  • oliwa organiczna lub olej ryżowy/z pestek winogron BIO.

Sposób przygotowania:

400 g kaszy jaglanej opłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez ok. 20 minut (w litrze wody) – na małym ogniu.
Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę; marchew, pietruszkę i seler – obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (na większych oczkach). Paprykę myjemy i kroimy drobno w kosteczkę. Czosnek obieramy i przeciskamy lub drobno kroimy.
Cebulę dusimy na oliwie organicznej (będziemy potrzebowali albo głębokiej patelni albo szerokiego, niezbyt wysokiego garnka); dodajemy paprykę, a po kilku minutach dorzucamy starte warzywa, ziele angielskie i listek laurowy (uwaga: by intensywność tych przypraw nie zdominowała paprykarzowego smaku – najlepiej jest wyciągnąć listki laurowe i ziela tuż przed dodaniem kaszy jaglanej)– wszystko razem dusimy niezbyt długo pod przykryciem  (tak starte warzywa nie muszą być długo duszone – im krócej tym lepiej i więcej zachowanych wartości odżywczych); wlewamy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy: solą, pieprzem, cukrem brązowym, dodajemy czosnek … a na koniec – wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną.– i gotowe!
Paprykarz dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i po „przegryzieniu się następnego dnia” na zimno z kromką ekologicznego chleba (nadmiar, jeszcze ciepłego, możemy włożyć w słoiczki i przez kilka dni trzymać w lodówce).

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.