Nowalijki? Bądź cierpliwy!
Nowalijki już nas kuszą. Kupimy je na lokalnym targu i w hipermarkecie. Spragnieni świeżych warzyw chętnie po nie sięgamy, ale czy to na pewno dobry pomysł?
Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.
Nowalijki już nas kuszą. Kupimy je na lokalnym targu i w hipermarkecie. Spragnieni świeżych warzyw chętnie po nie sięgamy, ale czy to na pewno dobry pomysł?
Jak przechowywać czosnek? Gdzie go trzymać, by zachował swoją jędrność i aromat? I co z pozostałymi warzywami? Oto nasz krótki przewodnik.
Pokrzywa to dla wielu z nas uciążliwy chwast, który omijamy szerokim łukiem, bo parzy. Dlaczego więc coraz częściej znaleźć ją można na półkach sklepów zielarskich i z żywnością ekologiczną?
Mniszek lekarski uważany za pospolity chwast i tępiony przez ogrodników to prawdziwa skarbnica zdrowia. Właśnie teraz, w maju, warto pozyskiwać ten surowiec i przygotować z niego leczniczy syrop.
Placuszki drożdżowe najczęściej jadamy na słodko. Z kruszonką i jabłkami faktycznie smakują rewelacyjnie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je nieco inaczej. Podane na kolację lub jako przekąskę …
Co zrobić z jedzeniem po świętach, by nic się nie zmarnowało? Jest na to kilka sposobów. Nadmiar świątecznych potraw można oddać, przerobić lub zamrozić. Podpowiadamy, co zrobić, by żadne ze …
Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.
Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.