Owoce i warzywa ekologiczne z Lubelszczyzny. Odwiedzamy eko gospodarstwo Zbigniewa Kałdonka

Zbigniew Kałdonek odkąd pamięta chciał mieć gospodarstwo ekologiczne. Dziś dumnie patrzy na swoje uprawy, a smak cebuli czy czarnej porzeczki z jego gospodarstwa po prostu zachwyca!

Ogromna wiedza, upór do pracy i dużo pokory to czynniki warunkujące sukces w prowadzeniu ekologicznego gospodarstwa. Ekologiczne gospodarstwo o całkowitej pow. 15ha z uprawą polową czarnej porzeczki (7,50ha), cebuli (3,50ha), brokułu (1,70ha) oraz koniczyny czerwonej (2ha) i wyki jarej (1ha) jest wizytówką ekologii na terenie wsi Drzewce w gminie Nałęczów, w woj. lubelskim. Gospodarstwo jest zrzeszone w Stowarzyszeniu EKOLAND.

Plantacja czarnej porzeczki jest sukcesywnie odmładzana, znaleźć tu można rośliny jednoroczne, które jeszcze nie owocują oraz najstarsze dziesięcioletnie, które po tegorocznych zbiorach zostaną zlikwidowane ze względu na znaczny spadek plonowania. Dla porównania: wydajność plantacji czarnej porzeczki w 4-6 roku kształtuje się na poziomie ok. 5 t/ha, a plantacji 10-cio letniej jedynie od 1 do 2t/ha.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Cenowe problemy producentów owoców miękkich

Zawirowania na rynku owoców miękkich dotyczą także rolników ekologicznych. W roku 2012 średnia cena rynkowa za konwencjonalną porzeczkę wynosiła ok. 5zł/kg, przy cenie za ekologiczną ok. 6zł/kg. Podczas gdy już w roku 2013 cena za konwencję była na poziomie ok. 1,40zł/kg, a za ekologię 3zł/kg. Tylko na przestrzeni dwóch lat ceny spadły dwukrotnie i choć mogłoby się wydawać, że ceny za ekologiczną porzeczkę za zeszły rok  były na przyzwoitym poziomie względem cen za konwencjonalną porzeczkę, to widać gołym okiem, że jeśli tę cenę porównamy do roku 2012 to mamy spadek zysków o 50% – a przecież nakłady pracy i środków są wyższe z roku na rok! Są takie rośliny, jak czarna porzeczka, które w ekologii plonują znacznie słabiej w porównaniu z konwencjonalnymi uprawami (średnio: plon w konwencji to 10t/ha, a w ekologii 3t/ha), więc trend uzależniania cen skupu od rynku konwencjonalnego nie jest sprawiedliwym dla producentów.

Imponująca uprawa eko cebuli

Żeby osiągnąć plony na poziomie 40t/ha ekologicznej cebuli trzeba się mocno napracować i latami wypracowywać właściwy system agrotechniczny. W gospodarstwie Państwa Kałdonków stosowane są holenderskie odmiany cebuli HERKULES i STURON.

Jak właściwie odżywiać uprawy? „Muszę dostarczyć tyle składników pokarmowych do gleby ile wywożę z gospodarstwa” – mówi Pan Zbigniew.

Osoby, które mają jedynie powierzchowną wiedzę na temat gospodarowania metodami ekologicznymi często są błędnie przekonane o braku stosowania nawożenia w uprawach ekologicznych. Aby uzyskać wysoki i dobry jakościowo plon należy oprócz właściwego agrotechnicznego przygotowania pola, właściwie odżywić rośliny. Zawsze zanim zastosujemy jakiekolwiek nawozy wskazane jest wykonanie odpowiednich analiz gleby. W przypadku uprawy cebuli są to badania właściwe dla upraw warzywniczych. Gdy rośliny są już na polu zaczyna się kolejna walka z chwastami, chorobami i szkodnikami… Właściwe przygotowanie i użyźnienie pola, to jeszcze nie gwarancja sukcesu. Po wysadzeniu dymki sadzarką, Pan Zbigniew wykonuje jeszcze szereg zabiegów pielęgnacyjnych: dwukrotne bronowanie broną chwastownikiem, sześciokrotny zabieg opielaczem palcowym oraz trzykrotne pielenie ręczne. Natomiast w celu ochrony przed chorobami, z których najgroźniejszą jest mączniak rzekomy stosuje się opryski dozwolonymi dla rolnictwa ekologicznego środkami.

Dwufazowy zbiór cebuli krok po kroku – czyli z pola na talerz.

W trzeciej dekadzie sierpnia cebula wykopywana jest z gleby przy użyciu kopaczki, która jednocześnie układa ją w wałki, gdzie dosycha ok. tygodnia. Zbiór cebuli z wałków odbywa się kombajnem ziemniaczanym BOLKO przystosowanym do zbioru cebuli. Cebula wysypywana jest na przyczepy, którymi jedzie do przechowalni znajdującej się na terenie gospodarstwa na dalsze dosuszanie. Na przełomie listopada i grudnia cebula jest czyszczona z łusek, szczypiorów i resztek ziemnych przy pomocy obcinarki wałkowej. Tak przygotowana cebula pakowana jest do 25kg raszlowych worków i pakowana na palety. Następnie cebula wędruje już prosto na sklepowe półki.

Gospodarstwo uzyskało certyfikat Ekogwarancji PTRE Sp. z o.o. w roku 2008. Wcześniej prowadzone było metodami konwencjonalnymi. Pomimo wyższych zysków finansowych z prowadzenia gospodarstwa w konwencji Pan Zbigniew wybrał ekologię. Dziś podkreśla, że firmy skupujące surowiec nie doceniają wysiłków i ciężkiej pracy producentów, a premie za produkt ekologiczny przy bardziej wymagających uprawach, takich jak warzywa czy zioła, są stanowczo za niskie. Produkty rolnictwa ekologicznego powinny być sprawiedliwie traktowane, bo oferują konsumentom znacznie wyższą jakość odżywczą i smakową, za którą rolnik powinien dostawać godziwe wynagrodzenie.  

tekst i zdjęcia: Monika Styczek

Nagrody i wyróżnienia przyznane gospodarstwu Zbigniewa Kałdonka
W 2013r. zajęcie I miejsca w woj. lubelskim w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii „Ekologia-Środowisko”.
W 2011r. zajęcie II miejsca w konkursie „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne” organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz CDR Radom w kategorii „Ekologiczne gospodarstwo towarowe”.

Brak postów do wyświetlenia