Ość czy coś? ? jakie ryby jeść? Seminarium Slow Food


Jakie ryby warto kupować? Jakie powinny pozostać w morzu? Jak rozpoznawać gatunki leżące na półce w sklepie? Jak je przyrządzać? Odpowiedzi na te pytania poznać będzie można w trakcie organizowanego przez Slow Food spotkania Pt. OŚĆ CZY COŚ? JAKIE RYBY JEŚĆ? Seminarium odbędzie się w sobotę, 13 marca o godzina 11.00 w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie (ul. Kredytowa 1Kawiarnia Bily Konicek)

Ryb morskich powinniśmy jeść jak najwięcej, przekonują lekarze i dietetycy. Szczególnie tłuste ryby obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, blokują rozwój miażdżycy, mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, obniżają poziom trójglicerydów (tłuszczów prostych) w organizmie, redukują ciśnienie tętnicze i przeciwdziałają arytmii serca. Tak cenne dla organizmu składniki trudno jest pozyskać z innych źródeł, jedzmy więc morskie ryby. Z drugiej strony Greenpeace ostrzega, coraz więcej gatunków morskich jest zagrożonych wyginięciem.


Łowiska są przetrzebione, trałowanie denne niszczy środowisko, w sieci prócz ryb o wartości handlowej chwyta się ryby oraz inne stworzenia morskie, które jako niepotrzebny przyłów, wyrzuca martwe za burtę. Greenpeace wzywa: przestańmy kupować gatunki zagrożone. Nadzieję budzą hodowle ryb, ale jednocześnie pojawiają się obawy, że intensywna produkcja to zagęszczenie ryb w zbiornikach, zanieczyszczenie środowiska, tanie pasze z roślin genetycznie modyfikowanych, profilaktyka antybiotykowa i hormony przyspieszające wzrost. Co mają z tym wszystkim zrobić smakosze? Co oferuje rynek? Jakie ryby warto kupować? Jakie powinny pozostać w morzu? Jak rozpoznawać gatunki leżące na półce w sklepie? Jak je przyrządzać?

Gośćmi spotkania będą:
Aleksandra Buczkowska – doradca ekonomiczny Ambasady Królestwa Norwegii, specjalistkad/s spraw hodowli ryb i zrównoważonego rozwoju
Magda Figura – koordynatorka Kampanii Morskiej Greenpeace
Artur Moroz – slowfoodowy szef kuchni i właściciel nadmorskiej restauracji Bulaj.

 

Tych wszystkich, którzy zastanawiają się, czy warto wspierać ideę Sprawiedliwego Handlu, może przekona ten krótki wpis, który zaczerpnęliśmy z zaprzyjaźnionego serwisu “Fair Trade. Sprawiedliwy Handel w praktyce”.
Do poniższych punktów można by jeszcze dodać kilka kolejnych, równie istotnych, ale to i tak dobry początek. Robiąc świąteczne zakupy, warto zarezerwować część budżetu na produkty Fair Trade.


1. Kupując produkty Sprawiedliwego Handlu możemy przyczyniać się do zmniejszania biedy i negatywnych skutków działalności człowieka. Sprawiedliwy Handel zapewnia godziwą cenę i zapłatę drobnym producentom, którzy dzięki temu wiążą koniec z końcem oraz mają stabilne źródło dochodu.
2. Sprawiedliwy Handel zapewnia pracę oraz źródło dochodu tym, którzy żyją na marginesie społeczeństwa (w krajach Globalnego Południa są to zwłaszcza kobiety, osoby niepełnosprawne oraz tubylcy).
3. Sprawiedliwy Handel zmienia warunki wymiany handlowej przez podkreślanie znaczenia praw człowieka, eliminację niewolnictwa, pracy przymusowej oraz pracy dzieci.
4. Sprawiedliwy Handel promuje pokój przez zmniejszanie biedy, która stanowi główne zarzewie konfliktów.
5. Sprawiedliwy Handel wzmacnia małe i średnie firmy oraz promuje silną gospodarkę na szczeblu lokalnym i krajowym.
6. Standardy i zasady Sprawiedliwego Handlu uwzględniają ochronę środowiska naturalnego oraz promują zrównoważony rozwój przez stosowanie metod upraw ziemi, które są przyjazne dla środowiska.
7. Sprawiedliwy Handel zmniejsza problem zmian klimatycznych dzięki zrównoważonej produkcji.
8. Sprawiedliwy Handel pomaga w użyźnianiu wyjałowionych gleb poprzez promowanie naturalnych metod upraw ziemi.
9. Sprawiedliwy Handel prowadzi do zmniejszania emisji dwutlenku węgla i promocji alternatywnych, ekologicznych rozwiązań.
10. Sprawiedliwy Handel podkreśla wagę recyklingu i czystości środowiska naturalnego.
11. Sprawiedliwy Handel zachęca rolników do stosowania organicznych metod upraw.
12. Sprawiedliwy Handel promuje etyczny styl życia. Dzięki konsumentom, którzy kupują produkty Sprawiedliwego Handlu, zmniejsza się obszar biedy, a zwiększa sprawiedliwość społeczna.