Orkisz w kolorach

przyprawy: sól, pieprz, imbir mielony, oliwa z oliwek, natka pietruszki

Składniki na 2 osoby:

120 g kaszy orkiszowej bio
200g wędzonego tofu
2 marchewki
pół główki czerwonej kapusty
garść migdałów
pół kubeczka jogurtu
sok z cytryny
łyżka miodu

sposób przygotowania:

1. Kaszę ugotować w niewielkiej ilości wody, aż do całkowitego wchłonięcia. Osolić, dolać oliwy z oliwek, dodać posiekanej natki i trzymać w ciepłym.
2. Tofu usmażyć na oleju z dodatkiem posiekanych migdałów.
3. Marchewki zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem, miodem, imbirem, doprawić solą i pieprzem.
4. Kapustę posztakować i poddusić z wodą przez ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, olejem oraz sokiem z cytryny.

Podawać tofu z kaszą i dwoma warzywkami.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

***

Przepis został wyróżniony w konkursie ORKISZOWY ZAWRÓT GŁOWY organizowanym we współpracy z Delikatesami Ekologicznymi ToBio.pl
Autorka przepisu: Agata Pavlinec

***

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia