Omlet po włosku

Składniki:
4 jaja BIO, 1-2 łyżki mleka BIO, pół łyżki masła BIO, szczypta soli
Składniki na włoski sos:
300 g pomidorów BIO, 1 cebula BIO, 1-2 łyżki oliwy extra virgin BIO, szczypta soli, łyżka startego parmezanu, ewentualnie zioła prowansalskie i ząbek czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Ekologiczne jajka wbić do miski, dodać mleko, szczyptę soli i roztrzepać widelcem lub ubić trzepaczką, aby były puszyste. Na patelni rozpuścić masło i na rozgrzany tłuszcz wlać jajka. Smażyć 2-3 minuty na mocnym ogniu, następnie omlet można dopiec w piekarniku. Wykonanie dania powinno trwać około 5 minut. Dłuższe przygotowanie sprawia, że jajka stwardnieją i nie będą pulchne. Gdy nie ma możliwości dopieczenia omletu w piekarniku, można go przygotować piekąc wolno na kuchence, tak aby się nie przypalił. Gdy omlet zarumieni się od spodu, delikatnie podgiąć brzegi widelcem, wyrównać brzegi, przyłożyć talerz lub półmisek i zdecydowanym ruchem obrócić na drugą stronę. Gotowy omlet polać wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Świeże ekologiczne pomidory przekroić na pół, wybrać pestki i dusić na oliwie z posiekaną cebulką. Gdy pomidory będą rozgotowane, dokładnie całość zmiksować lub przetrzeć przez sito na gładki krem. Sos posolić i doprawić wg uznania np. ziołami prowansalskimi lub świeżo wyciśniętym ząbkiem czosnku. Ciepłym sosem polać omlet, zwinąć i posypać z wierzchu startym parmezanem.

(mpz)

 


Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


 

 

Brak postów do wyświetlenia