Składniki
500 g ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
2 L wody
1 szklanka wody z ogórków kiszonych
1 puszka mleka kokosowego 400 g
skórki chleba na zakwasie z dwóch kromek
2 łyżeczki świeżego rozmarynu
szczypta przyprawy 5 smaków
pół łyżeczki gałki muszkatałowej
2 selery potarte na tarce
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
oliwa
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Seler podsmażamy na oliwie kilka minut następnie dokładamy wszystkie przyprawy i jeszcze chwilkę smażymy.
Do selera wlewamy gorącą wodę, następnie ziemniaki i gotujemy 15minut.
Wsypujemy pokrojone ogórki, gotujemy około 30 minut.
Wlewamy mleko kokosowe ( najlepiej jak będzie to mleko z 60 % miąższem kokosowym). Dokładamy skórki z chleba na zakwasie, można zagotować i … Gotowe !
Smacznego !
Rada: Zupa jest dość aromatyczna, w wersji dla dzieci należy wziąść pod uwagę dużą ilość rozmarynu – nie wszystkie dzieci go lubią. Jednak mleko kokosowe doskonale równoważy mocny zapach rozmarynu z kwaśnymi ogórkami a skórki z chleba zagęszczają zupę dając poczucie sytości.
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!