Proso należy do najstarszych roślin uprawnych. W starożytności było rozpowszechnione w Azji i Europie. Prowadzący koczownicze życie Mongołowie piekli chleb jedynie z prosa. Podobnie jak Tatarzy krymscy, narody kaukaskie i plemiona koczujące za Uralem. W XX w. trochę o nim zapomniano, ale… powraca do łask. Szczególnie w formie znakomitej ekologicznej kaszy jaglanej.
Proso…polski ryż?
Ekologiczna kasza jaglana i nie tylko…
Z ziarniaków prosa wytwarza się popularne jagły czyli kaszę jaglaną. Powstaje ona z omłóconych i wyczyszczonych nasion po usunięciu z nich twardej łuski. Ziarna obłuszczone są doskonałe w smaku (choć podobnie jak kukurydzy nie wszyscy ten smak lubią) i nadają się na gotowane kasze. Jagły, podobnie jak kasza kukurydzana i kasza manna z ziaren pszenicy, zawierają 10—14% białka. Zawartość białka w jagłach wzrasta gdy uprawia się je na terenach południowo-wschodnich, bardziej suchych, czyli w Polsce najbardziej odpowiednia byłaby Lubelszczyzna, Podkarpacie.
Oprócz kaszy niekiedy spotkać można również gniecione ziarna na płatki. Mają one walory pokarmowe podobne do kaszy. Trzecim artykułem z prosa jest mąka jaglana. Dodać jeszcze warto, że dawniej z wykorzystywano proso też do wyrobu piwa i spirytusu. Ziarniaki prosa zawierają znaczne ilości fosforu, cynku, jodu, potasu, sodu, magnezu i bromu, witamin B1 i B2 — dwukrotnie więcej niż ziarniaki pszenicy i żyta. Błonnika w jagłach znajduje się niezbyt dużo.
Z jagieł można przygotowywać różne potrawy, np. zupy na wodzie i na mleku, zapiekanki. Jagły gotowane na mleku są łatwiej przyswajalne, smaczniejsze i mają większą wartość pokarmową. Z kasz, płatków i mąk można sporządzać wiele potraw nadających się do zapiekanek, sufletów oraz deserów i budyni. Jagły mogą być też składnikiem nadzienia drobiu, pierogów. Kasza stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych oraz słodkich. Kasze jaglaną gotuje się podobnie jak inne kasze biorąc na szklankę kaszy szklankę wody. Kasze i płatki można łączyć doskonale z twarogiem, owocami, mlekiem.
M. Babalski, K. Przybylak, Z. Przybylak