Odkrywamy amarantus!

blank
Jest smaczny, zdrowy i świetnie nadaje się do przygotowania codziennych posiłków – o zaletach amarantusa, nazywanego zbożem XXI wieku, posłuchać można było 27 października w warszawskim eko barze Green Peas.
Uczestnicy zorganizowanego przez częstochowską firmę Ekoprodukt spotkania nie tylko mogli o amarantusie posłuchać, ale także przekonać się jak smakuje. Konferencja „Odkrywamy Amarantus” połączona była z prezentacją książki kucharskiej Amarantus. Siła w zbożu” oraz degustacją przygotowaną przez Grzegorza Derenia, kucharza z eco baru&cofee Green Peas (ul. Szpitalna 5, Warszawa).

blank

– Amarantus powinien na stałe zagościć na stołach osób będących na diecie bezglutenowej, ale również na talerzach osób dbających o zdrowie, poprzez świadomy i odpowiedzialny zakup wartościowych produktów– podkreślał Marek Kubara (na zdjęciu),na wstępie konferencji.

Do przygotowania ciekawych i smacznych dań można stosować:blank

– ziarno amarantusa – bardzo szybko się gotuje,

– makę z amarantusa – zrobioną z prażonego ziarna, mąka ma lekko orzechowy zapach i smak,

– amarantus ekspandowany – świetnie nadaje się do płatków, musli i ciasteczek, jest bardzo lekki
– amarantus w melasie – delikatnie posłodzony

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

blankW czasie konferencji, Grzegorz Dereń z eco baru&cofee Green Peas “wyczarował” kilkanaście dań inspirując się przepisami kulinarnymi zawartymi w książce ”Amarantus. Siła w zbożu”. Dania miały ciekawy smak i wygląd. Oryginalne przygotowanie i wyeksponowanie tym bardziej zachęcało do degustacji.

Amarantus. Siła w zbozu

 

blank
W książce ”Amarantus. Siła w zbożu” można znaleźć propozycje śniadań, obiadów, deserów i kolacji z amarantusa, zboża uchodzącego za źródło młodości i witalności. Przedstawiono nowe pomysły na to, co można wyczarować z amarantusa, który zdobywa coraz więcej fanów wśród miłośników zdrowej i smacznej kuchni.

Autorzy liczą na to, że przedstawione propozycje staną się dla Czytelników inspiracją do własnych poszukiwań, gdyż w amarantusie tkwią ogromne możliwości komponowania własnych, oryginalnych, smacznych i pełnowartościowych posiłków.

Książka z przepisami będzie dostępna pod koniec listopada. Zainteresowanych Czytelników odsyłamy na stronę producenta www.ekoprodukt.pl. Biokurier objął patronat nad tą ciekawą inicjatywą. Zapraszamy do odwiedzania naszych stron. W najbliższym czasie będziemy proponować dania z książki ”Amarantus. Siła w zbożu”.

Szukasz informacji o amarantusie? Sprawdź nasz artykuł: Amarantus – zbożowy skarb Indian


Zobaczcie pyszne potrawy z amarantusa:

Lunch Toskana z łososiem
Amarantus ekspandowany, łosoś, pomidor suszony, oliwki, jogurt,
olej rzepakowy, cytryna, bazylia, oregano, sól, pieprz.

blank

Lekkie śniadanie z amarantusem i orkiszem
Amarantus ekspandowany, płatki orkiszowe, jogurt, banan, kiwi,
rodzynki, miód.

blank

Musli kremowe z jabłkiem
Amarantus ekspandowany, jogurt, jabłko, miód.

 

blank blank

 

Chleb Chappatis
Mąka z amarantusa, mąka kukurydziana, gorąca woda, olej, sól.

blank

Kulki śmietankowe
Śmietana, amarantusa ekspandowany, miód, cynamon, wanilia.

blank

Amarantusowa szarlotka

blank

Pieczona papryka z amarantusowym farszem

blank

tekst i zdjęcia: Magdalena Przybylak – Zdanowicz

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia