Do przygotowania ciekawych i smacznych dań można stosować:
– ziarno amarantusa – bardzo szybko się gotuje,
– amarantus ekspandowany – świetnie nadaje się do płatków, musli i ciasteczek, jest bardzo lekki
– amarantus w melasie – delikatnie posłodzony
W czasie konferencji, Grzegorz Dereń z eco baru&cofee Green Peas „wyczarował” kilkanaście dań inspirując się przepisami kulinarnymi zawartymi w książce ”Amarantus. Siła w zbożu”. Dania miały ciekawy smak i wygląd. Oryginalne przygotowanie i wyeksponowanie tym bardziej zachęcało do degustacji.
Amarantus. Siła w zbozu
W książce ”Amarantus. Siła w zbożu” można znaleźć propozycje śniadań, obiadów, deserów i kolacji z amarantusa, zboża uchodzącego za źródło młodości i witalności. Przedstawiono nowe pomysły na to, co można wyczarować z amarantusa, który zdobywa coraz więcej fanów wśród miłośników zdrowej i smacznej kuchni.
Autorzy liczą na to, że przedstawione propozycje staną się dla Czytelników inspiracją do własnych poszukiwań, gdyż w amarantusie tkwią ogromne możliwości komponowania własnych, oryginalnych, smacznych i pełnowartościowych posiłków.
Książka z przepisami będzie dostępna pod koniec listopada. Zainteresowanych Czytelników odsyłamy na stronę producenta www.ekoprodukt.pl. Biokurier objął patronat nad tą ciekawą inicjatywą. Zapraszamy do odwiedzania naszych stron. W najbliższym czasie będziemy proponować dania z książki ”Amarantus. Siła w zbożu”.
Szukasz informacji o amarantusie? Sprawdź nasz artykuł: Amarantus – zbożowy skarb Indian
Zobaczcie pyszne potrawy z amarantusa:
Lunch Toskana z łososiem
Amarantus ekspandowany, łosoś, pomidor suszony, oliwki, jogurt,
olej rzepakowy, cytryna, bazylia, oregano, sól, pieprz.
Lekkie śniadanie z amarantusem i orkiszem
Amarantus ekspandowany, płatki orkiszowe, jogurt, banan, kiwi,
rodzynki, miód.
Musli kremowe z jabłkiem
Amarantus ekspandowany, jogurt, jabłko, miód.
![]() |
![]() |
Chleb Chappatis
Mąka z amarantusa, mąka kukurydziana, gorąca woda, olej, sól.
Kulki śmietankowe
Śmietana, amarantusa ekspandowany, miód, cynamon, wanilia.
Amarantusowa szarlotka
Pieczona papryka z amarantusowym farszem