Sztuka Fermentacji to książka głośno zapowiadana jako hit. Trudno się dziwić bo na niemal całym świecie stała się bestsellerem docenianym także w różnego rodzaju konkursach dla książek kulinarnych.
Jeżeli fermentacja, czy też kiszenie, wydaje się Wam procesem, z którym macie do czynienia rzadko, ewentualnie tylko przy spożywaniu kapusty czy ogórków kiszonych jesteście w dużym błędzie. Zjawisku temu zawdzięczamy przecież także chleb na zakwasie, jogurty, sery, różnego rodzaju alkohole i wiele, wiele innych. Zresztą Sandor Ellix Katz przekonuje, że ukisić można prawie wszystko: warzywa, owoce, ziarna, mleka, fasolę, mięso…
Wbrew pozorom nie wiąże się to wcale z jakimś kulinarnym przełomem czy odkryciem. Wręcz przeciwnie chodzi o ponowne odkrycie smaków, którymi delektowali się nasi przodkowie oraz powrót do technik przetwórczych, które były przez nich wykorzystywane.
Sztuka Fermentacji to pozycja, która prawdopodobnie dla „domowych przetwórców” stanie się kultowa. Na 600 stronach zawarta została wiedza, którą dzieli się pasjonat, który eksperymentom związanym z kiszeniem poświecił 20 lat.
Ma więc aż nadto kompetencji, by przystępnie i wiarygodnie wyjaśniać jakich błędów podczas kiszenia unikać oraz jak radzić sobie z różnymi problemami, które pojawiają się w trakcie prac przetwórczych.
Swoim rozważaniom, Sandor Ellix Katz, nadaje też szersze tło. Zwraca uwagę na to, że powrót do tradycji kiszenia to także sposób na powolną zmianę zglobalizowanego przemysłu spożywczego, który znacznie ogranicza paletę smaków i aromatów, którymi możemy cieszyć się na co dzień. No chyba, że zabierzemy się za samodzielne kiszenie…
Książka Sztuka Fermentacji dostępna jest na czytajwkuchni.pl w promocyjnej cenie 59,93 zł zamiast 79,90 zł. Gratis dorzucamy efektowny stojaczek! (promocja trwa do 10.08.2016)
WYDAWNICTWO: VIVANTE FORMAT: 23 X 17 CM OPRAWA: TWARDA LICZBA STRON: 620