Nowe logo pojawiło się 1 lipca 2010 r. Przez dwa lata trwał okres przejściowy, w którym producenci mogli używać także starego oznakowania. Wraz z dniem 1 lipca 2012 okres przejściowy kończy się.
Oprócz nowego logo na etykiecie żywności ekologicznej powinny znaleźć się również:
– nr identyfikacyjny upoważnionej jednostki certyfikującej, który powinien znaleźć się w polu wizualnym unijnego logo produkcji ekologicznej,
– nazwa i adres producenta, przetwórcy lub sprzedawcy – miejsce pochodzenia powinno być umieszczone bezpośrednio poniżej numeru identyfikacyjnego. Miejsce w którym wyprodukowano ekologiczne surowce rolne, wchodzące w skład produktu, należy wskazać w następujący sposób:
1. „Rolnictwo UE”, jeśli surowiec rolny pochodzi z terenu UE;
2. „Rolnictwo spoza UE”, jeśli surowiec rolny pochodzi z krajów trzecich;
3. „Rolnictwo UE/spoza UE”, jeśli część surowców pochodzi z terenu UE, a część z krajów trzecich.
Unijnemu logo produktów ekologicznych mogą towarzyszyć elementy graficzne lub tekstowe odnoszące się do rolnictwa ekologicznego, pod warunkiem, że nie zmieniają one ani nie modyfikują samego logo.
Zasada ta dotyczy także prywatnych i krajowych logotypów rolnictwa ekologicznego.
Sprawdź szczegółową informację dotyczącą nowych zasad oznakowania żywności ekologicznej.
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!