Zioła będące w sprzedaży, w większości pochodzą z upraw z zastosowaniem chemicznych środków ochrony roślin. Właściwości profilaktyczne tych ziół mogą być słabsze od rosnących w warunkach naturalnych lub na uprawach ekologicznych.
Najlepiej więc zaopatrywać się w zioła pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych lub samemu dokonywać zbiorów. Trzeba to jednak robić starannie, z zachowaniem kilku zasad.
Przede wszystkim należy przestrzegać kalendarza zbioru
Np. wczesną wiosną zbiera się korę kasztanowca, kruszyny, żywokostu, pączki topoli. Później: liście brzozy, ziele mniszka, a w jeszcze późniejszym czasie: kwiat akacji, liście pokrzywy, ziele przetacznika. Wczesnym latem zbieramy m.in. ziele macierzanki, liście babki zwyczajnej, kwiatostan rumianku.
W pełni lata: kwiaty lipy, korzeń mniszka, ziele nawłoci. Jesienią owoce głogu, kłącza tataraku, liście borówki brusznicy, owoce jarzębiny itd.
Okres zbioru niektórych surowców jest krótki, np liście pokrzywy są najwartościowsze przed kwitnieniem.
Rośliny zielarskie zbieramy z daleka od szos, torów kolejowych, zakładów przemysłowych, wysypisk śmieci.
Nie wolno zrywać ich na polach czy łąkach nawożonych sztucznymi nawozami czy opryskiwanych chemikaliami. Zbierający powinni znać gatunki znajdujące się pod ochroną. Także pozostałych nie zbiera się w dużych ilościach z jednego miejsca, aby nie zubażać zasobów przyrodniczych. Najładniejsze egzemplarze pozostawić do dalszego rozmnażania. Dobrze jest wziąć w teren atlas ziół, żeby nie pomylić poszukiwanych z podobnymi. Zioła zbieramy do koszyków, nigdy do plastikowych reklamówek czy plecaków!
Należy pamiętać też o tym, że naziemne części roślin leczniczych powinno się zbierać przy pełni księżyca, a w każdym razie „gdy księżyca przybywa”, a podziemne – czyli korzenie i kłącza – „gdy księżyca ubywa”, czyli między pełnią a nowiem.
Nasz dział ZIOŁOWA APTEKA, tam znajdziesz więcej informacji na temat: zioła
autor jest redaktorem naczelnym kwartalnika
„Porady na zdrowie”
fot. wikipedia