O mleczku pszczelim

W medycynie ludowej było znane od dawna jako środek gojący rany, skuteczny w chorobach gardła, wypryskach, czyrakach itp. Badania naukowe potwierdziły ludowe poglądy na prozdrowotne działanie wykazywane przez mleczko pszczele.


Czym jest mleczko pszczele?

To wydzielina gruczołów gardzielowych młodych pszczół (od 3 do 14 dni). W ulu służy ono do karmienia larw pszczół i trutni w pierwszych dniach życia.

Podstawowymi składnikami mleczka są: proteiny, cukry, lipidy, sole mineralne, witaminy B1, B2, B6, B12, C, biotyna i kwas foliowy. Mleczko pszczele ma dużą wartość odżywczą, jest także bardzo przyswajalne przez organizm człowieka.

Walory zdrowotne

Może być stosowane w przypadkach niedożywienia niemowląt i dzieci oraz w zaburzeniach trawienia. Mleczko pszczele pomocne bywa w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, jak: wrzody żołądka i dwunastnicy, zaparcia, zapalenie jelita grubego, niewydolność wątroby. Działa ochronnie na komórki wątrobowe.

Spożywanie mleczka pszczelego może pozytywnie wpłynąć na poprawę przemiany materii i odnowy tkanek. Wzmacnia ono także organizm w stanach niedożywienia oraz wpływa na odbudowę białek i przyrost masy ciała.

Za bardzo cenne uważa się właściwości krwiotwórcze mleczka psczelego. Stosuje się w leczeniu niedokrwistości oraz zaburzeń krzepnięcia krwi.


Mleczko pszczele polepsza funkcjonowanie kory mózgowej, usuwa zmęczenie,  przywraca równowagę psychiczną oraz poprawia wzrok. Z powodzeniem stosuje się je także w schorzeniach układu oddechowego. Przeciwdziała przeziębieniom.

Pomaga w leczeniu oparzeń, owrzodzeń, liszajów rąk i nóg, tocznia rumieniowatego oraz półpaśca. Zadowalające efekty daje w leczeniu stanów zapalnych śluzówek jamy ustnej. Pomaga też w chorobach narządu wzroku, np. w leczeniu zapalenia spojówek.

W jakiej postaci dostępne jest mleczko pszczele?


Mleczko pszczele dostępne jest w formie naturalnej bądź też w formie kapsułek, tabletek bądź postaci mrożonej. Świeże mleczko pszczele ma kolor kremowy, żółtawy (raczej jasny). Zapach powinien być dość ostry. Warto pamiętać, że tak jak w przypadku miodu, tak i w przypadku mleczka pszczelego najlepiej zaopatrywać się w zaufanym, pewnym źródle.

(kk,współpraca: kp)