NAPOJE SOJOWE
Napoje sojowe produkowane są z całej soi lub pełnotłustej mąki sojowej. W przypadku certyfikowanych napojów ekologicznych, oczywiście wykorzystuje się ekologiczną soję. Nie dopuszczalne jest wykorzystanie soi genetycznie modyfikowanej (GMO).
Ziarna moczy się w wodzie przez noc (minimum 3 godziny). Następnie uciera się je razem z wodą najczęściej w stosunku 10 części wody i 1 część soi.
Przeczytaj także, jak zrobić Ekologiczne tofu
Otrzymana płynna masa jest podgrzewana, co wpływa na poprawę smaku, uaktywnienie szkodliwych enzymów i substancji oraz utrwalenie poprzez pasteryzację lub często sterylizację. Płynną masę filtruje się przed lub po ogrzewaniu. Podstawowym dodatkiem jest sól.
NAPOJE ZBOŻOWE
Podobnie przygotowuje się napoje na bazie zbóż lub orzechów. W przypadku napojów zbożowych dodaje się do nich olej w celu lepszego zbilansowania wartości odżywczej. W produktach ekologicznych najczęściej stosowany jest olej słonecznikowy.
Stosuje się również dodatki smakowe: kakao, owoce czasem słodzi cukrem ekologicznym, również uzupełniając naturalnymi aromatami, np. waniliowym.
NAPOJE ROŚLINNE A MLEKO KROWIE
Napoje roślinne można stosować jako zamienniki mleka, np. do płatków śniadaniowych, ale również jest to dobry pomysł na urozmaicenie innych potraw, np. bielenie zup czy zagęszczanie sosów. Analogicznie do mleka zwierzęcego z napoi sojowych można robić „sery” (tofu), „jogurty”, i różnego rodzaju kremy. Znaku równości nie można postawić natomiast gdy analizuje się wartości odżywcze.