Nowy producent eko chlebów w Małopolsce i na Śląsku

Trzy rodzaje chleba na zakwasie z certyfikatem ekologicznym wprowadziła w maju na rynek firma Gronpiek: Swoją ofertę piekarze po raz pierwszy zaprezentowali w trakcie Organic Marketing Forum.

Ekologiczne pieczywo promował osobiście właściciel piekarni, Zbigniew Grondal (na zdjęciu), który zwrócił uwagę, że w dobie uprzemysłowiania się piekarni, zwrot ku wypiekowi eko chleba pozwala skoncentrować się na jakości a nie ilości. –Na pomysł wypieku takiego pieczywa wpadliśmy po tym jak udało nam się zdobyć dofinansowanie na piece piekarnicze zasilane bio masą. Postanowiliśmy pójść krok dalej w stronę ekologii i wypiekać chleb z  surowców BIO – mówi.

Obecnie w ofercie znajdują się 3 rodzaje pieczywa:

Chleb Borok –  powstaje poprzez dwufazowe prowadzenie mąki (rozczyn, ciasto). Do wypieku wykorzystwana jest mąka pszenna razowa typ 2000 oraz mąka orkiszowa typ 1100.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Chleb Raźny – powstaje poprzez wielofazową metodę ukwaszania mąki żytniej typ 2000 z dodatkiem miodu naturalnego.

Chleb Sedlok powstaje poprzez wielofazową metodę ukwaszania mąki żytniej typ 720 z dodatkiem mleka krowiego dostarczanego rejonów Nowego Sącza.

Zbigniew Grondal podzielił się z nami swoimi uwagami na temat wypieku chleba z eko mąki. – Okazało się, że mąki ekologiczne mają bardzo wysoką jakość oraz, że całkiem inaczej zachowują się w procesie fermentacji. Dlatego trochę czasu zajęło nam dostosowanie technologii- czasu wypieku, temperatury, ilości ukwaszanej mąki. W końcu jednak udało się i chleby w maju pojawiły się na rynku.

Pieczywo ekologiczne dystrybuowane jest za pośrednictwem 10 firmowych piekarni Gronpiek a także innych sklepów spożywczych (konwencjonalnych). – Tworzymy specjalne półki z żywnością eko. Chcemy dotrzeć z biożywnością do osób, które na co dzień nie robią zakupów w eko sklepach, co nie znaczy że zamykamy się na współpracę z takimi placówkami – mówi Zbigniew Grondal.

Co ciekawe, chleby ekologiczne sprzedawane są na wagę nie na sztuki, tak aby umożliwić zakupy także mniej zasobnym klientom. – Warto także wiedzieć, że taki eko chleb na dobrej mące zdecydowanie bardziej syci niż wypiek konwencjonalny – zwraca uwagę piekarz.

Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia