Teraz czytasz...
Niepasteryzowane kiszonki  z Farmy Świętokrzyskej z certyfikatem bezpieczeństwa IFS Food
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Niepasteryzowane kiszonki  z Farmy Świętokrzyskej z certyfikatem bezpieczeństwa IFS Food

Avatar photo

Farma Świętokrzyska uzyskała międzynarodowy certyfikat bezpieczeństwa żywności IFS Food w zakresie produkcji niepasteryzowanych kiszonek: kapusty i ogórków.

Farma Świętokrzyska spełniła wszystkie wymagania związane z certyfikacją na poziomie wyższym. Oznacza to, że procesy m.in. chłodzenia, przechowywania, kiszenia i pakowania warzyw przeprowadzane są z zachowaniem najwyższych standardów higieniczno-sanitarnych. Wszystkie produkty Farmy Świętokrzyskiej posiadają także certyfikat ekologiczny.

Jako firma produkująca ekologiczne owoce, warzywa i przetwory, w tym kiszonki regularnie poddawani jesteśmy kontroli. Wszyscy producenci żywności na europejskim rynku mają obowiązek spełniania ważnych norm, a ci dostarczający do sieci handlowych posiadania przynajmniej podstawowej wersji certyfikatu IFS Food. Nasze standardy znacznie wykraczają poza tę podstawę – mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Czym jest certyfikat IFS Food?

Certyfikat IFS Food 6.1 to najnowsza i najbardziej restrykcyjna wersja Międzynarodowego Standardu Bezpieczeństwa Żywności. Daje konsumentom gwarancję, że produkt, który kupują powstał w ściśle kontrolowanych warunkach, jest bezpieczny i wysokiej jakości.

Zakres certyfikacji IFS Food obejmował chłodzenie, mycie, sortowanie, krojenie świeżych warzyw i owoców oraz kiszenie, pasteryzację i pakowanie w opakowania szklane lub z tworzyw sztucznych. Certyfikat jest ważny przez rok, po którym odbywa się kolejny audyt.

Oprócz IFS Food 6.1 Farma Świętokrzyska posiada m.in. certyfikat Global G.A.P., czyli opracowany we współpracy naukowców i rolników globalny standard, który zapewnia najwyższą jakość bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej. Posługuje się również m.in. stosowanym w Unii Europejskiej wspólnotowym znakiem „Rolnictwo ekologiczne”, umieszczanym na etykiecie produktu.

Farma Świętokrzyska, czyli…

Farma Świętokrzyska to certyfikowane ekologiczne gospodarstwo rolne, a jednocześnie jedna z największych polskich firm oferujących ekologiczne warzywa, owoce oraz przetwory. Firma na 348 hektarach uprawia ponad 30 rodzajów ekologicznych warzyw i owoców. We własnej przetwórni produkuje ponad 60 produktów bio, bazujących na zdrowych, autorskich recepturach. Farma Świętokrzyska współpracuje zarówno z dużymi sieciami handlowymi, jak i odbiorcami hurtowymi i detalicznymi. Swoje produkty oferuje również we własnym sklepie internetowym BIOzFarmy.pl.

Przeczytaj nasz reportaż „Farma Świętokrzyska. Specjaliści od ekologicznych warzyw” :

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.