Mimo zaprzeczeń producentów, pozostałości herbicydów dostają się do łańcucha pokarmowego ludzi i trudno je stamtąd usunąć – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Lipsku.
Chodzi tutaj glifosat, który jest m.in. składnikiem środka Roundup.
Według naukowców może on doprowadzić do uszkodzenia ludzkiego i zwierzęcego genomu a także zwiększyć ryzyko wystąpienie chorób, także nowotworowych.
Kierowany przez prof. Monikę Krueger zespół naukowców z Instytutu Bakteriologii i Mykologii Uniwersytety w Lipsku przebadał grupę urzędników, dziennikarzy i prawników, którzy na co dzień z pewnością nie mają kontaktu z pestycydami.
Niemieccy aktywiści ekologiczni alarmują, że nie ma skutecznego systemu kontroli zbóż na obecność pozostałości trujących substancji. W Niemczech dokonano tylko 42 tego typu tesów w ciagu 8 lat (2002 – 2010).Glifosat wykryty został w moczu ludzi, zwierząt użytkowych oraz zwierząt żyjących na wolności, w niemal wszystkich próbach. Według cytowanej przez Suddeutsche Zeitung profesor, to wynik, który daje do myślenia, nie wiadomo jednak jaka ilość środka chwastobójczego ma wpływ na zdrowie ludzi.
W najbliższym czasie na stronach Biokuriera więcej miejsca poświęcimy analizie zagrożeń związanych z użyciem herbicydów i pestycydów.
Źródło: pap, gazeta wyborcza