Niemcy – największy rynek ekożywności, który wciąż rośnie


Zainteresowanie żywnością ekologiczną w Niemczech rośnie, ale ekogospodarstw przybywa powoli.


Niemcy to wciąż największy rynek  żywności ekologicznej. Sprzedaż wzrosła w 2013 roku do 7.5 miliarda euro we wszystkich kanałach sprzedaży: bezpośredniej, w sklepach i supermarketach. Udział upraw ekologicznych wśród wszystkich użytków rolnych to 6,3% (w Austrii aż 20%), najwięcej w Bawarii (215 tys. ha), Brandenburgii (136 tys. ha), Meklemburgia- Pomorze Zachodnie (125 tys. ha). Wzrost rynku żywności ekologicznej stwierdzono na podstawie badań Bundesverband Naturkost Naturwaren (BNN – Niemieckie Stowarzyszenie Producentów i Handlowców Ekologicznych) z udziałem 18 firm mających 75% udziału w rynku, w tym 300 wyspecjalizowanych sklepów.

Rośnie import

Wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na żywność BIO zwiększa się w Niemczech import certyfikowanych produktów ekologicznych. Eksperci szacują, że od 30 do nawet 50% produktów jest do Niemiec importowanych. Lokalny rynek nie jest już w stanie sam wyprodukować wystarczającego asortymentu produktów. W celu poprawienia jakości współpracy pomiędzy ekologicznymi rolnikami a ich partnerami biznesowymi Niemieckie Federalne Ministerstwo Żywności i Rolnictwa wspiera cały łańcuch dostaw – od producenta, poprzez sprzedaż i przetwórstwo, aż po marketing.

Już wkrótce większość niemieckich producentów będzie obecna na kolejnej edycji Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej BioFach, które odbędą się w Norymberdze w dniach 11-14 lutego 2014.

CO:  BioFach Trade Fair for Organic Food
GDZIE: w Norymberdze (Exhibition Centre Nuremberg)
KIEDY: od 11 do 14 lutego 2015 roku

Więcej informacji na: www.biofach.com

Szukasz informacji o polskim rynku żywności ekologicznej? Sprawdź tekst: Rolnictwo ekologiczne w Polsce 2014 – najnowsze dostępne dane