Teraz czytasz...
Niebieska kukurydza?!
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Niebieska kukurydza?!

Agnieszka Gotówka

Ten tytuł to nie pomyłka. Kukurydza może być niebieska. I zapewniamy: nie jest to wynik współczesnych prac hodowlanych. W krajach amerykańskich w tej postaci znana jest od wieków. Od niedawna dostępna jest również w Polsce.

Słodki, lekko orzechowy smak niebieskiej kukurydzy jest stałym elementem kuchni Indian z plemienia Hopi. To im zawdzięcza ona jedną ze swoich nazw: Hopi Corn.

Niebieska kukurydza, podobnie jak jej bardziej znana „koleżanka”, nie zawiera glutenu. Swój ciekawy kolor zawdzięcza antyoksydantom, czyli związkom bioaktywnym, do których należą związki fenolowe, flawonoidy oraz antocyjany. Już od dłuższego czasu mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach. Wykazują działanie przeciwzapalne. Chronią przed nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi i spowalniają procesy starzenia się organizmu. W niebieskiej kukurydzy znaleźć też możemy dobrze przyswajalne witaminy i minerały. Co ciekawe, jest w niej więcej białka, żelaza i cynku niż w żółtych odmianach, czego dowiodły m.in. badania przeprowadzone na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.

Niebieska kukurydza nie tylko dla alergików

Niebieską kukurydzą interesują się i włączają do menu osoby aktywne. Alergicy i osoby poszukujące produktów bezglutenowych również dostrzegą w niej potencjał „ubarwiający” codzienne menu.

Niebieska kukurydza. O właściwościach, wykorzystaniu i…nixtamilizacji [wywiad]

Kaszka, popcorn czy mąka?

Z niebieskiej kukurydzy wytwarzać można m.in. kaszkę, popcorn, a także mąkę. Ta ostatnia powstaje z wykorzystaniem procesu o dość tajemniczo brzmiącej nazwie –nixtamilizacja.

I choć brzmi to nowocześnie, to tak naprawdę tradycyjny proces opłukiwania ziarna kukurydzy z łuski, pyłów i zanieczyszczeń. Namacza się je w gorącej wodzie z dodatkiem naturalnego wapnia, następnie odcedza, suszy i mieli, by uzyskać wartościową mąkę. Dzięki temu jej składniki, np. wapń czy niacyna są lepiej przyswajalne.

Nixtamilizacja sprawia ponadto, że ciasto pozwala się lepiej formować. To daje wiele możliwości i pozwala na wykorzystanie niebieskiej mąki w kuchni.

Babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy [przepis]

Zobacz także


Niebieskie pierogi i fioletowy chleb?!

Niebieskie pierogi i makaron, meksykańskie tacos czy fioletowy chleb – takie dania z pewnością będą nie tylko smaczne, ale i efektowne. Wzbudzą zainteresowane gości i dzieci, choć dla najmłodszych o wiele ciekawszy będzie popcorn przygotowany z ciemnych ziaren, które po uprażeniu staną się białe.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.