Newsweek o żywności ekologicznej

Ekożywność na zdrowie?  – to tytuł artykułu, który ukazał się w najnowszym numerze czasopisma Newsweek.
Radosław Omachel najwięcej uwagi poświęca temu jak rozpoznać żywność ekologiczną i czym (zwłaszcza na etykiecie) różni się ona od żywności, która ekologiczną tylko udaje (zdecydowanym „hitem” w tym zakresie jest wyprodukowana przez firmę Drobex konserwa turystyczna z napisem „eko”!).

Powtarzając dane za agencją badawczą Inquiry (przeczytaj: Raport Inquiry. 25% wzrost sprzedaży na rynku żywności ekologicznej ), autor przytacza kilka cyfr dotyczących eko rynku.Według cytowanych przez Newsweek badań: 28 mln Polaków chociaż raz sięgnęło po żywność ekologiczną, a w 2010 roku wydano na nią 300 mln złotych.

Wypunktowane zostały także największe wyzwania jakie stoją przed polskim rynkiem ekologicznym: obniżenie cen i konieczność zwiększenia podaży.

Artykuł dostępny jest w aktualnym numerze czasopisma Newsweek oraz na jego stronach internetowych.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia