Teraz czytasz...
Naukowcy konsumują żywność eko w… Antarktyce
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Naukowcy konsumują żywność eko w… Antarktyce

Czeska ekspedycja naukowa z Uniwersytetu Masaryka w Brnie podczas ekspedycji w Antarktyce włączyła do swojego menu żywność ekologiczną.

Czeska Stacja Polarna J.G. Mendel na James Ross Island znajduje się z dala od szlaków wykorzystywanych przez statki, które kursują wokół Półwyspu Antarktycznego. Dlatego właśnie ekspedycje naukowe, która tam działają muszą polegać wyłącznie na żywności, którą zabiorą ze sobą (a chleb jest wypiekany na miejscu co widać na jednym z poniższych zdjeć).

Wyprawy dzielone są zazwyczaj na dwa etapy. Pierwszy to podróż lotnicza do  do Tierra del Fuego w Ameryce Południowej (to tam trafiła dostawa żywności ekologicznej). Następny etap to podróż chilijskim lodołamaczem wojskowym na James South Ross Island.

Wśród produktów, które zawędrowały do Antarktyki znalazły się: gulasz z pierożkami orkiszowymi, owsianki, mąka orkiszowa, musli, kuskus, polenta, makarony i kawa orkiszowa. – Naukowcy bardzo cenili sobie możliwość skorzystania z częściowo przetworzonych produktów, które wystarczyło podgrzać – mówi Pavel Kapler, menadżer Stacji Polarnej J.G. Mendel na James Ross Island.

Dostawę żywności BIO dla naukowców zapewniła firma PRO-BIO, największy producent i dystrybutor ekoproduktów w Czechach.

Zobacz także


źródło: PRO – BIO

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.