Natura Food 2011 za nami…


Szeroka paleta produktów ekologicznych, tradycyjnych, naturalnych i regionalnych, wiele warsztatów, seminariów i konferencji oraz pokazy kulinarne – w miniony weekend w Łodzi odbyła się IV edycja Targów Naturalnej Żywności Natura Food.

Już w piątek – w trakcie pierwszego targowego dnia rozstrzygnięto konkurs na Złoty Medal Targów Natura Food. W kategorii produkty ekologiczne zwyciężyła firma Biofood z sokiem z kwaszonego buraka bio oraz miód nektarowy malinowy z ekologicznego gospodarstwa Radomskich EKOJOTER ze Świdwina (województwo Zachodniopomorskie).

Przeczytaj więcej o wynikach konkursu: Sok z buraka kwaszonego BioFood i Miód nektarowy EKOJOTER ze Złotymi Medalami Natura Food 2011

Targowe ciekawostki…

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wystawcy przygotowali dla odwiedzających (wśród nich nie brakowało zarówno konsumentów jak i właścicieli sklepów z eko żywnością) różne ciekawe produkty. Opiszemy kilka z nich.

Czekolada dobrze przygotowana…

Naszą uwagę zwróciły wyroby czekoladowe Raw Cocoa. Marcin Rendak z firmy Surovital, która jest ich producentem podkreślał znaczenie odpowiedniego przetwórstwa, które pozwala na zachowanie prozdrowotnych właściwości czekolady. O zaletach tego produktu ostatnio jest bardzo głośno, ale mało kto wie, że wskutek przetwórstwa w wysokich temperaturach w niemal wszystkich czekoladach dostępnych na rynku te zalety ulegają znacznemu skurczeniu. Pomijając już kwestię najróżniejszych dodatków, cukru etc…– Na opakowaniu Raw CoCoa informujemy o tym, że tabliczki wykonywane są ręcznie z surowych, nieprażonych ziaren kakaowca – zwraca uwagę Marcin Rendak.

W trakcie Natura Food promowana była także produkowana ręcznie w Polsce, eko czekolada z Manufaktury Czekolady.

Ekologiczne, zdrowe tłuszcze

Małgorzata Kołodziej z firmy NOMAK starała się natomiast przełamywać stereotypy na temat szkodliwości tłuszczy. Prezentowane na jej stoisku ekologiczne oleje zimno tłoczone, m.in.: olej kokosowy, olej arganowy czy też olej z czerwonej palmy. – Powiedzieć, że te oleje nie szkodzą to zdecydowanie za małe. Obfitują w zdrowe składniki, zwłaszcza cenne kwasy tłuszczowe (bo nie wszystkie z nich są złe). Odpowiednio wykorzystane znakomicie sprawdzą się nie tylko w kuchni, ale także jako naturalne kosmetyki. Na oleju kokosowym polecam na przykład smażyć pyszne naleśniki – mówi Małgorzata Kołodziej.

Pierwszy polski Camembert BIO

Pierwszy polski ser bio typu camembert „Słupski Chłopczyk” wypatrzyliśmy przed kilku laty w Norymberdze na Targach BioFach. – Mieliśmy przerwę w wytwarzaniu tego produktu, ale powracamy. Gdy zaczynaliśmy, 3 lata temu zainteresowanie produktami ekologicznymi było zdecydowanie mniejsze niż dziś. Sytuacja poprawiła się – cieszy się Jadwiga Kaszubska (Ser-Milk), którą zapytaliśmy o to, czym eko camembert odróżnia się od swoich konwencjonalnych odpowiedników: – Przede wszystkim chodzi tutaj o jakość wykorzystanego surowca. Jako osoba z 40 letnim doświadczeniem w branży mleczarskiej jestem co do tego przekonana. W trakcie procesu produkcyjnego korzystamy ze składników naturalnych, łącznie z podpuszczką. Ser dojrzewa minimum 3 miesiące – tłumaczyła Jadwiga Kaszubska.

Zobacz naszą fotorelację z Natura Food!

Tłoczone soki jabłkowe

Dużym zainteresowaniem cieszyły się także tłoczone soki jabłkowe „Dar ogrodu”. Konsumentom firma oferuje pyszne, tłoczone soki, ale bardzo ciekawa jest jej oferta dla rolników. – Dysponujemy mobilną tłocznią, z którą możemy dojechać w każdy zakątek Polski do rolnika lub sadownika i usługowo wytłoczyć mu sok z jego owoców. Także w jakości ekologicznej, bo posiadamy certyfikat – cieszą się wystawcy, którzy wyróżnieni zostali także Złotym Medalem Natura Food.

A może wegebanos?

Nie kabanos…tylko wegebanos. Dystrybutor żywności ekologicznej Bioplanet na swoim stanowisku, oprócz całej gamy produktów, zaprezentował nowość, czyli wegebanos. – To ekologiczny produkt wegetariański. Dostępny jest w kilku wersjach smakowych, m.in.: curry, czosnkowy, paprykowy, bazyliowy – mówi Sylwester Strużyna z Bioplanet.

Gospodarskie przetwory

Targi Natura Food to znakomita okazja by spróbować i zakupić najróżniejszych gospodarskich przetworów. Dostępne były sery, dżemy, konfitury, zaprawy, kapusta kiszona. Od tego typu smakowitych rarytasów roiło się w niemal każdym zakątku targów.


Fair Trade na Natura Food

Na Natura Food wspólnie zaprezentowały swoją ofertę firmy promujące w Polsce ideę Fair Trade: Natura Rzeczy oraz Szczypta Świata. – Te targi do dla nas świetna okazja do zdobycia nowych kontaktów, wiedzy oraz promocji produktów – podkreślała Agnieszka Garbolińska z Natury Rzeczy. – Sprawiedliwy handel jest coraz bardziej rozpoznawalny w Polsce, ale wciąż jest bardzo dużo do zrobienia. Mamy nadzieję, że w podnoszeniu świadomości konsumenckiej pomogą działania Koalicji Sprawiedliwego Handlu – dodawała Agnieszka Bińkowska ze Szczypty Świata. Na stoisku Fair Trade spróbować można było ekologicznych herbat Fairtrade (m.in. yerba mate) oraz całej palety kaw i przekąsek.

O warsztatach, konferencjach i pokazach

IV Targi Ekologicznej Żywności Natura Food obfitowały w liczne wydarzenia towarzyszące. Czasem było aż żal, że odbywały się równocześnie i trzeba było wybrać tylko jedno z nich.

W piątek odbyła się także specjalistyczna konferencja Ekologiczne przetwórstwo żywności – poprawa jakości oraz ochrona środowiska zorganizowana przez IFOAM. Redakcja Biokuriera przygotowała natomiast seminarium „Jak powstaje BIO?”, w trakcie którego Tadeusz Szynkiewicz z firmy BioFood zaprezentował wyniki badań naukowców SGGW, które potwierdziły zdrowotne właściwości soków kwaszonych.

Przeczytaj więcej: Badania SGGW potwierdzają antyrakowe właściwości ekologicznych soków kwaszonych

 

W sobotę obecni byliśmy natomiast na szkoleniu „Obudź zmysły konsumenta. Smak, zapach, konsystencja i wygląd jako skuteczne narzędzie marketingu produktów ekologicznych”. W trakcie części szkoleniowej naukowcy z SGGW: dr Eliza Kostyra, dr. Sylwia Żakowska – Biemans oraz dr Maciej Maciejczak zaprezentowali wyniki i efekty ogólnoeuropejskiego projektu ECROPOLIS (napiszemy o tym szerzej wkrótce) a warsztaty pozwoiły uczestnikom porównać i przeanalizować walory sensoryczne zarówno produktów ekologicznych jak i konwencjonalnych.

W niedzielę udało nam się zajrzeć na bardzo ciekawy pokaz kulinarny Grzegorza Łapanowskiego, który zawsze podkreśla, że w kuchni stara się stawiać na żywność ekologiczną i lokalną. Potwierdził to także w trakcie tego pokazu.

Mam nadzieję, że ta relacja choć w małej części pomogła Państwu „posmakować” atmosfery Natura Food. Jestem także otwarty na publikację relacji i przemyśleń naszych czytelników. Zwłaszcza tych, które dotyczą wydarzeń, na których redakcja Biokuriera była nieobecna.

Jak zapowiadają Międzynarodowe Targi Łódzkie, następne targi Natura Food odbędą się w nowej, większej hali, która aktualnie jest w budowie.

Termin? Zarezerwujcie 12-14 października 2012!

Karol Przybylak

 

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym