Teraz czytasz...
Orzeźwiające napoje na lato
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Orzeźwiające napoje na lato

zimna lemoniada w dzbanku orzeźwiające napoje na lato

Orzeźwiające napoje na lato można z powodzeniem przygotować w domu z łatwo dostępnych składników, zwłaszcza ziół. O czym trzeba pamiętać, gdy będziemy je robić? I jakie skłądniki dobrze się ze sobą komponują?

Orzeźwiające napoje na lato. Pamiętaj o nich nie tylko w upalną aurę!

Wiele osób mówi, że w upalny dzień trudno im się skoncentrować oraz działać w pełni sił i możliwości. Za taki stan odpowiedzialny może być niedobór płynów w organizmie.

Bardzo często bowiem to nie wysoka temperatura, a zachwiany stan równowagi naszego organizmu jest odpowiedzialny za naszą apatię. By jej zapobiec, konieczne jest przyjmowanie 3-4 litrów płynów w ciągu upalnego dnia. To dużo, ale pamiętajmy, że woda zawarta jest także w żywności. Bardzo istotne jest również, co pijemy.

Najbardziej odpowiednia jest woda mineralna, która uzupełni niedobory w naszym organizmie. Brak odpowiednich składników mineralnych (zwłaszcza sodu, magnezu, wapnia i potasu) i innych ważnych dla naszego ciała składników osłabia układ krwionośny, co może doprowadzić do podniesienia ciśnienia krwi, ale również zwiększyć ryzyko udaru czy zawału.

O zwiększonej ilości płynów latem powinni pamiętać zwłaszcza seniorzy, chorzy na nadciśnienie tętnicze i kobiety w ciąży. Częściej po napoje powinni również sięgać sportowcy, osoby pracujące fizycznie (zwłaszcza na świeżym powietrzu) i dzieci.

Przeczytaj, co pić w upalne dni, a czego unikać oraz co warto podawać do picia najmłodszym.

woda z dodatkiem jabłek , mięty i cytryny

Pamiętaj o warzywach, owocach…

Wracając do składników mineralnych, znakomitym źródłem potasu jest świeży sok pomidorowy. Już szklanka tego napoju uzupełni braki tego pierwiastka w naszym organizmie.

Najlepiej pić go schłodzony, ale i ten świeżo przygotowany będzie odpowiedni. Doskonale sprawdzą się również ogórki (szczególnie w formie chłodnika). Z owoców zaś idealnie na upalne dni nadają się arbuzy, melony, morele, gruszki, truskawki, brzoskwinie czy czereśnie. W ich wnętrzu bowiem kryje się sporo drogocennego potasu. Soczyste smakołyki są więc nie tylko zdrowe, ale również z powodzeniem gaszą pragnienie.

… i ziołach!

W upalne dni dobrze jest mieć pod ręką świeżą miętę. Jej listki dodane do wody orzeźwią i podniosą walory smakowe napoju. Zioło to ma właściwości ochładzające. Jest powszechnie stosowane na terenach znanych z bardzo wysokich temperatur (np. w krajach arabskich). Smak wody można również uatrakcyjnić plasterkiem cytryny lub limonki. Sprawdzą się też listki melisy.

co pić w upał

Napój na upały

Napój na upały przygotujesz z łatwo dostępnych i tanich składników. Sprawdzi się do obiadu i na grilla.
Autorką przepisu jest Maria Zubowicz (zobacz inne przepisy tej autorki).

Składniki
  

  • 4 l wody
  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • 1 ogórek
  • lód w kostkach

Przygotowanie
 

  • Umyj dokładnie limonki, cytryny oraz ogórka (sprawdź, czy nie ma gorzkiej skórki, a jeśli tak, obierz go).
  • Wszystkie składniki pokrój w plastry, włóż do dzbanka, zalej wodą i odstaw na godzinę. Możesz w tym czasie kilkakrotnie przemieszać napój i delikatnie podusić składniki, by puściły sok.
  • Napój pij schłodzony lub podany z lodem. Możesz ozdobić go listkami mięty.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Koktajle na lato

Zielone koktajle to nie tylko orzeźwienie, ale też potężna dawka witamin (zawierają w sobie zwłaszcza prowitaminę A, witaminy z grupy B – w tym kwas foliowy, a także witaminy C, E i K). Dostarczają też organizmowi potężną dawkę składników mineralnych: żelaza, magnezu, fosforu, potasu.

Szklanka tego napoju to ponadto potężny zastrzyk płynnej energii słonecznej, określanej również jako krew roślin. Cząsteczki chlorofilu, bo o nim mowa, oczyszczają narządy, regenerują je, a do tego mają zdolność niszczenia chorobotwórczych drobnoustrojów: bakterii, grzybów, a nawet komórek rakowych.

Chlorofil zawarty w zielonych warzywach i owocach ma ponadto zbawienny wpływ na układ pokarmowy i wydalniczy. Ten zielony barwnik, którego najwięcej w liściach i łodygach roślin, ma działanie detoksykujące i przeciwzapalne. W zielonych koktajlach wiele jest również białka, a do tego są to napoje niezwykle lekkostrawne. Wiele w nich również błonnika, stąd z powodzeniem mogą stanowić samodzielny posiłek.

zielony orzeźwiający napój zielony koktajl

Kwas chlebowy czy podpiwek?

Kwas chlebowy nie tylko orzeźwia, ale ma także wiele właściwości prozdrowotnych. Polecano go na dolegliwości krążeniowe i problemy z układem trawiennym. Jego właściwości lecznicze wynikają z zawartości licznych soli mineralnych i witamin, m.in. z grupy B.

W najpierwotniejszej postaci kwas chlebowy był robiony z zacieru mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej lub nawet gryczanej, z chleba lub mieszanki mąki z chlebem.

Zobacz także

widok z góry na produkty bogate w fosfor

Sięgając po kwas chlebowy, warto przestudiować jego skład, gdyż obok produktów naturalnych w szerokiej sprzedaży pojawiły się także napoje, które produkt naturalny jedynie udają i naszpikowane są chemicznymi dodatkami. Od kilku lat dostępne są kwasy chlebowe z certyfikatem BIO.

Ciekawym napojem orzeźwiającym jest także podpiwek. Historia wytwarzania tego najbardziej znanego, czyli Podpiwka Kujawskiego, sięga 1816 roku. Agnieszka Zamojska, która podjęła się przywrócenia tego napoju na rynek, mówi:

– [Podpiwek] stanowi bombę witaminową. Dzięki zawartości drożdży oraz ekstraktu zboża jest on bogaty szczególnie w witaminy z grupy B, wspomagające odporność, działając profilaktycznie w walce z chorobami nowotworowymi, zwiększając odporność na stres oraz poprawiając nastrój. Zawiera on także dużą dawkę biotyny, czyli witaminy H, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na dobrą kondycję włosów, paznokci i skóry.

 

widok z góry na szklankę wody z cytryną i miętą

Kombucha

Kombucha (zwana też kombuczą) to kolonia bakterii i specyficznej kultury drożdży. Wyglądem przypomina galaretkę uformowaną w kształt placka. Dodaje się ją do słodkiej herbaty, w wyniku czego powstaje orzeźwiający napój z kombuchy, określany mianem eliksiru życia.

Na takie uznanie zasłużył sobie już w starożytności. Dzisiaj wiemy, że napój z kombuchy faktycznie zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez. Picie tego napoju poleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym, jak również wszystkim tym, którzy chcą wzmocnić swoją odporność i oczyścić organizm z toksyn.

Z piciem sfermentowanej herbaty nie można jednak przesadzać. Może ona bowiem wywołać działania niepożądane, takie jak bóle głowy i nudności.

Co jeść w upalne dni?

Kiedy żar leje się z nieba przede wszystkim pamiętajmy o nawodnieniu, ale warto też serwować lekkie posiłki, np. sałatki. Oto kilka naszych propozycji:

Agnieszka Gotówka, Karol Przybylak

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.