Pogoda za oknem typowo wakacyjna. Jest gorąco i parno, czasem burzowo. W taką aurę mamy słabszy apetyt. Warto jednak przygotować nasz napój na upały. Nie tylko nawodni organizm, ale też da upragnione orzeźwienie.
Napój na upały dla całej rodziny
Gdy w upalny dzień nie możemy się skoncentrować i trudno nam skupić się na pracy, może to oznaczać, że pijemy zbyt małe ilości wody. Wysokie temperatury przyczyniają się bowiem do zachwiania równowagi organizmu. By temu zapobiec, trzeba wypijać co najmniej 3-4 litry płynów w ciągu upalnego dnia. Istotne jest również to, co pijemy.
Jak przygotować napój na upały?

Napój na upały
Autorką przepisu jest Maria Zubowicz (zobacz inne przepisy tej autorki).
Składniki
- 4 l wody
- 2 cytryny
- 2 limonki
- 1 ogórek
- lód w kostkach
Przygotowanie
- Umyj dokładnie limonki, cytryny oraz ogórka (sprawdź, czy nie ma gorzkiej skórki, a jeśli tak, obierz go).
- Wszystkie składniki pokrój w plastry, włóż do dzbanka, zalej wodą i odstaw na godzinę. Możesz w tym czasie kilkakrotnie przemieszać napój i delikatnie podusić składniki, by puściły sok.
- Napój pij schłodzony lub podany z lodem. Możesz ozdobić go listkami mięty.
Co jeść w upalne dni?
Kiedy żar leje się z nieba przede wszystkim pamiętajmy o nawodnieniu. Najlepiej pić wodę. Warto też serwować lekkie posiłki, np. sałatki. Oto kilka naszych propozycji: