Naleśniki orkiszowe


CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
CZAS SMAŻENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: dla 2-3 osób

Składniki:

200 ml mleka orkiszowego BIO
50 ml mleka ryżowego BIO
150 g mąki orkiszowej, razowej typ 2000 BIO
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
olej do smażenia
mus jabłkowy domowej roboty (u mnie ze słoiczka, z letnich zapasów:)
50 ml śmietany owsianej BIO wymieszanej z łyżką cukru pudru, do polania naleśników


Sposób przygotowania:

Mleko wymieszać z cukrem pudrem przy pomocy miksera lub rózgi
Dodać mąkę, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego
Ciasto ma mieć lejącą, niezbyt rzadką konsystencję. Jeśli uznamy że jest zbyt gęsta i nie chcemy grubszych naleśników należy dodać jeszcze trochę mleka
Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju i smażyć naleśniki na średnim ogniu, przewracając delikatnie na drugą stronę
Wyłożyć naleśniki na talerz, dodać do nich wcześniej przygotowany i podgrzany mus jabłkowy, polać słodką śmietanką
Naleśniki idealnie smakują na ciepło

Wskazówki:

Wykorzystałam otrzymany w prezencie jeszcze latem, mus jabłkowy z owoców z własnego ogrodu cioci Stasi. Był niesamowity w smaku. Myślę, że większość z nas ma w spiżarniach takie frykasy. Jeśli jednak nie, można po prostu poddusić obrane, pozbawione gniazd jabłka, z dodatkiem cukru na małym ogniu, uzyskując konsystencję musu i wykorzystać go do nadziewania naleśników.

 

autorka przepisu: Katarzyna Jankowska, autorka bloga: http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/

 



Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)


Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!